Pieter Lodder-aanleg

Uit EurosWiki

Spectaculaire langswalaanleg. Deze aanleg is uit te voeren op een langswal zonder grote obstakels. Belangrijk is dat de langswal in een hoek eindigt en er zich in de buurt van deze hoek een paal en/of ring bevindt.

Voorbereiding

Landvast vastmaken op de voordekkikker en zorgen dat je voor de wind vlak langs de langswal vaart, bij voorkeur met het zeil over de boeg waar de wal zich niet bevindt.

Uitvoering

Terwijl de stuurman netjes langs de wal blijft sturen, stapt een persoon met de voorlijn af. Deze loopt rustig mee met de boot (of rent, afhankelijk van de bootsnelheid) en legt aan het eind de lijn om de paal en/of haalt deze door de ring. Als de boot voorbij het einde van de wal vaart, houdt de persoon op de kant de lijn goed vast. De boot zal nu opdraaien in de wind en stilliggen met een voorlijn aan de kant.

Oefening

Deze aanleg is goed te oefenen bij Meeuwenstronteiland. Als er geen boten aan de buitenste steiger liggen afgemeerd kan je tussen de steiger en de palenrij door varen en op de hoek van de steiger de Pieter Lodder aanleg uitvoeren. Let er wel op dat de steiger glad kan zijn door meeuwenuitwerpselen. Ren dus niet over de steiger.

Oorsprong

Pieter Lodder