Onbewust Vaardig

Uit EurosWiki

Als iemand na het leren van een manoeuvre in de fase Onbewust Vaardig zit, is deze klaar met die oefening. Het betekent dat de manouvre een automatisme is geworden waar niet over nagedacht hoeft te worden.

Om in deze fase te komen is het zeer belangrijk heel veel te oefenen. Veel uitleg is in principe niet nodig omdat de manoeuvre al beheerst werd in de Bewust Vaardig-fase. Het oefenen blijft echter nodig omdat de manoeuvre anders weer vergeten wordt.

Het gebeurt vaak dat men na de Bewust Vaardig-fase stopt met oefenen, want "dat kan men al". Om nieuwe manouevres te kunnen leren is het belangrijk dat andere manouvres al automatismen zijn. Een Man-Over-Boord-manoeuvre is erg lastig als de volledige concentratie nodig is om overstag te gaan en vervolgens netjes aan de wind te blijven varen.

Om te ontdekken of iemand Onbewust Vaardig is, kun je proberen deze persoon af te leiden. Als dit lukt en de manoeuvre gaat goed dan is dit een automatisme en is de persoon waarschijnlijk Onbewust Vaardig. Als de manoeuvre mislukt dan is er blijkbaar veel concentratie nodig voor de manoeuvre en is de persoon nog Bewust Vaardig.

Niet altijd automatisme

Natuurlijk is het niet zo dat alle manoeuvres altijd een automatisme moeten zijn. Een lastige lagerwal zal altijd een plan voor gemaakt moeten worden. Manouvres die een voorwaarde vormen voor andere manouvres zullen heel vaak wel een automatisme moeten zijn. Voorbeelden van deze manoeuvres zijn sturen, koersen varen, overstag gaan, knopen leggen, vlagen opvangen, etcetera.

Nadat iemand in de Onbewust Vaardig-fase zit, stopt de instructie natuurlijk niet. Er zijn altijd nieuwe manoeuvres om te leren!

Zie ook