Motorkoeling

Uit EurosWiki

Motorkoeling is een systeem dat zorgt dat een motor wordt gekoeld om hem te beschermen tegen oververhitting. Alle motoren worden gekoeld. Op het water gebeurt koeling bijna altijd met het water waar je doorheen vaart. Zo werkt het ook bij de motoren die Euros gebruikt.

Directe of indirecte koeling

Het koelen van een motor met water kan op twee manier: direct of indirect.

Directe koeling

Bij directe koeling zuigt een impellerpompje op de motor het water waar je doorheen vaart naar binnen en pompt het door de koelkanalen van het motorblok zodat deze gekoeld wordt (< 100 graden Celcius). Daarna stroomt het via de uitlaatbuis samen met de uitlaatgassen uit de motor. In de uitlaatbuis worden de hete uitlaatgassen (> 200 graden Celcius) nog extra afgekoeld.

Deze directe variant van koeling wordt gebruikt bij Jaffa en de buitenboordmotoren van de kleine bootjes. Bij Jaffa zit er in de boot een wierpot die de dikste rotzooi uit het water filtert voordat het de motor ingaat. Bij de buitenboordmotortjes zit er een extra controlegaatje in het koelsysteem waar een beetje water uit spuit zodat je tijdens het varen kunt zien dat je koeling werkt. Het is aan te raden met enige regelmaat te controleren of deze waterstraal nog voldoende is (dat kan een teken van een slechte koeling zijn). Doe dit vooral als je vaart in water waarin veel troep drijft, zoals de Draaisloot. Zodra er geen water maar waterdamp uit een buitenboordmotor komt, is het zaak om z.s.m. de motor uit te zetten want anders wordt het een 60-euromomentje.

Indirecte koeling

Bij indirecte koeling heeft de motor een intern koelsysteem met eigen koelwater en een warmtewisselaar aan de zijkant van de boot. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Ebenhaëzer. Het door de motor opgewarmde koelwater stroomt door buizen naar de stuurboord kant van de boot, waar door middel van een warmtewisselaar de warmte wordt afgestaan aan het water waar je doorheen vaart. Het afgekoelde water stroomt weer terug naar de motor. Op de terugweg stroomt het koelwater nog door de oliekoeler die de smeerolie van de motor en van de keerkoppeling koelt. Omdat de oliestroom door de koeler relatief laag is, zal het water hier weinig van opwarmen.