Lieren

Uit EurosWiki

Deze pagina is geimporteerd uit de Schipperscollege-wiki en is niet meer actueel -> Zie de pagina lier voor actuele informatie


Er zijn aan boord van de Ebenhaëzer 4 lieren:

  • Zwaardlier stuurboord
  • Zwaardlier bakboord
  • Mastlier
  • Ankerlier

Smeren:

Lieren zijn nog origineel, en vragen mede daardoor veel onderhoud. Voornaamste is dat ze regelmatig gesmeerd moeten worden. Dat betekend dat eerst het oude vet verwijderd moet worden. Hard vet met een schroevedraaier (kan nog best veel vanaf komen) en eventueel het laatste beetje met oplosmiddel (terpentine, thinner, wasbenzine, enz). Daarna moet alles DIRECT weer zuinig ingevet worden. Doe je dit niet meteen, dan gaat het schone ijzer direct roesten. Smeer je er teveel vet op, dan bestaat het risico dat er ook vet op de rem komt, waardoor die niet meer remt. Bovendien smeert meer vet niet beter, het word er alleen maar viezer van, en geeft meer schoonmaakwerk de volgende keer. Bovendien wordt het teveel aan vet hard en zorgt er voor dat alles juist zwaarder gaat. Vooral het schoonmaken van een lier is een vervelend klusje, tandje voor tandje kun je er wel een uur mee bezig zijn.

Van de bakboordzwaardlier zijn tijdens WatNouWad (2 mei) alle tanden van de tandwielen schoongemaakt met een schroevendraaier, en opnieuw gevet met het kwastje uit het grote blik (zwart) vet. Daarna ging hij merkbaar soepeler. De lieren zijn afgelopen winter (2003-2004), zoals begrijpelijk is, niet helemaal schoongemaakt, dus het vet dat erop zat (en nog zit op de andere drie lieren) is dus tenminste een seizoen oud.