Kuip

Uit EurosWiki

De kuip is de plek waar je buiten normaal gesproken zit als je vaart op een zeilboot. De kuip is lager dan het dek en het gangboord, vandaar de naam. De E22's hebben twee kuipen, de gewone kuip en de stuurmanskuip, gescheiden door de overloop. De kuipvloer is meestal hoger dan de waterlijn, zodat het water vanzelf door een loosgat naar buiten stroomt. De kuip is dan zelflozend.

De kuip van E22's is ook goed te gebruiken om bij windstille warme zomerdagen enige verkoeling te krijgen. Leg hiervoor een stuk plastic, creditcard formaat zonder relief letters doet het goed, op de loosgaten. Het water dat je erin giet stroomt dan langzaam genoeg weg. Wil je een wat hoger waterniveau dan de stuurmanskuip, dan moet je het loosgat in het achteronder ook afdekken.

Jonkie heeft geen zelflozende kuip. Het water dat erin loopt komt in de dektent berging onder de kuipvloer terecht en kan daar worden weggepompt. Dit is de reden dat de dektent er altijd op moet als je de boot achter laat, en dat je voor en na het varen even het water wegpompt.