Inversie

Uit EurosWiki

Een inversie is een deel van de atmosfeer waarin de temperatuur toeneemt met de hoogte. Dit is een abnormale situatie aangezien de atmosfeer van onder af verwarmd wordt, en stabiel is zolang de potentiële temperatuur niet toeneemt met de hoogte.

Inversies zijn niet heel zeldzaam. Ze ontstaan op een heldere nacht dicht bij de grond, doordat 's nachts de atmosfeer van onder af afkoeld. Er is dan grote kans op mist. Op ongeveer 11 km hoogte is altijd een inversie. Deze heet "tropopauze". Verder kunnen inversies worden veroorzaakt door langzaam dalende lucht in een hogedrukgebied, vooral 's winters. Wanneer een laag lucht daalt, zal de bovenkant meer opwarmen dan de onderkant. Zo kan een subsidentie inversie ontstaan. Hierin zal weinig wind staan.

Doordat inversies stabiel zijn, zal een convectieve wolk (cumulus) niet aan de bovenkant door een inversie heen uitgroeien. De wolk zal zich dan aan de onderkant van de inversie vooral horizontaal uitbreiden. Hieraan zijn inversies te herkennen. Cumulonimbus wolken krijgen hun typische aambeeld vorm doordat ze aan de bovenkant tegen de tropopauze aan groeien.