Frieslandzwerfweek

Uit EurosWiki
(Doorverwezen vanaf Instructieweek)

Een Frieslandzwerfweek is een zeilweek in de zomervakantie met de kleine bootjes en de Ebenhaëzer of platbodem in Friesland. Voorheen heetten deze evenementen Instructieweek. Dit is veranderd omdat de nadruk vooral ligt op relaxed varen en, hoewel voor de liefhebbers nog altijd mogelijk, minder op instructie.

Traditioneel begint en eindigt het evenement in Akkrum. De route wordt meestal tijdens het evenement zelf bepaald afhankelijk van het weer en waar de schippers zin in hebben. Plaatsen en meren die vaak worden aangedaan zijn Sneek, Langweer, Heeg, de Fluessen, het Heegermeer, De Brekken en het Tjeukemeer.

Tijdens een Frieslandzwerfweek wordt er op de Ebenhaëzer motorinstructie gegeven. De deelnemers aan het evenement vermaken zich op de kleine bootjes met af en toe een instructiemomentje of een relaxt toerdagje. 's Avonds wordt er gezamenlijk gegeten en geborreld tot in de late uurtjes.

Een instructieweek kost meestal ongeveer 100 euro, exclusief drank. De deelnemers zorgen voor de boodschappen, het eten en de schoonmaak. De Ebenhaëzerbemanning vult soms de olielampjes bij.