Homokineet

Uit EurosWiki

De homokineet is de verbinding tussen de keerkoppeling en de bovenas in de motoraandrijving van de Ebenhaëzer. De homokineet zorgt ervoor dat er zowel een hoek tussen deze assen overbrugd wordt, alswel voor compensatie voor het feit dat ze niet exact recht tegenover elkaar staan.

Geen cardankoppeling

We gebruiken niet gewoon een cardankoppeling (ook bekend als kruiskoppeling), zoals onder elke vrachtwagen te vinden is, aangezien een cardankoppeling onder een hoek draait en daardoor een kleine fluctuatie introduceert in de omwentelingssnelheid van de uitgaande as, ook bij constante omwentelingssnelheid van de ingaande as. Bij een vrachtwagen worden deze fluctuaties teniet gedaan doordat deze een cardanas heeft met twee cardankoppelingen die onder een gelijke hoek werken. Deze cardankoppelingen zijn in tegenfase gemonteerd, waardoor de fluctuaties in de omwentelingssnelheid elkaar opheffen.

De Ebenhaëzer heeft echter geen ruimte voor 2 koppelingen en een extra as, vandaar dat hier een homokineet is toegepast. Een homokineet houdt namelijk de omwentelingssnelheid van beide assen te allen tijde gelijk.

Zie ook