Hidde's EL-doos

Uit EurosWiki

Hidde's El-doos is een aluminium box op Raaskal die de verlichting op Raaskal verzorgt. De naam verklapt het al, Hidde heeft hem gemaakt.

 • Lokatie: naast de brievenbus bakboordzijde
 • Inhoud:
  • 4x 8500mAh lage zelfontlading D-cel oplaadbare batterijen
  • 2 stroombronnen met 2 standen
  • Oplaadregeling 2A, delta-V vol detectie.
  • 4 schakelaars: hoofdschakelaar aan/uit, kompaslicht aan/uit, kajuitlicht hoog/laag/uit, toplicht hoog/laag/uit

Werking:

Het toplicht en het kajuitlicht zijn LED's met een hoge intensiteit. Deze horen aangestuurd te worden door een stroombron (350mAh op laag en 700mAh op hoog vermogen). Beide LEDs hebben een eigen stroombron en hoog/laag//uit schakelaar. Er zat eerder een dimmer op het kajuitlicht, maar die is verwijderd (draai dus niet aan de bout die nu op de plek van de dimmer zit!) Het kompaslicht heeft een simpel LEDje met een weerstand.

De EL-doos zit met 2 kabels aan de boot verbonden. Een 6 polige stekker om alle LED's aan te sluiten en een 3 polige stekker om de walstroom aan te sluiten.

Opladen EL-doos

De walstroomaansluiting zit achter in de kuip onder het achterdek. Als de boot aan de walstroom ligt kan dus direct de EL-doos worden opgeladen zodra de hoofdschakelaar wordt aangezet. Daarnaast kan de EL-doos uit de boot gehaald worden. Zo kan je hem meenemen naar het cafe en daar aan de lading leggen (vergeet de hoofdschakelaar niet aan te zetten). Een oplaadsnoer ligt in het BB-achter-kajuitvak, onder het plankje. Dit is een standaard pc-eurostekker.

Uitleg rode laad-indicator-led op de doos: Daarna gaat het opladen als volgt:

 1. Zet de hoofdschakelaar aan (het rode lampje gaat nu knipperen)
 2. Druk op het rode knopje (het rode lampje moet continue branden)
 3. Wacht tot het lampje gaat knipperen, de EL-doos is dan vol. Dit duurt maximaal zo'n 6 uur als de accu's helemaal leeg zijn. De accu's hoeven niet leeg te zijn voor het laden en ze hoeven ook niet per se volgeladen te worden.

Calamiteiten

Het heeft weinig zin om met de multimeter spanningen te gaan meten als een LED het niet doet aangezien alles stroomgestuurd is. Mocht de EL-doos echt defect zijn, dan geeft Hidde er de voorkeur aan dat je hem lekker mee naar Enschede neemt en bij hem deponeert. Dit i.p.v. dat je er zelf je eigen creaties en kwaliteiten aan toevoegt.