Fleet race

Uit EurosWiki

Een fleet race is de meest gebruikelijke en simpele vorm van wedstrijdzeilen. Je doel is om zo snel mogelijk te finishen, waarbij je natuurlijk wel in de goede volgorde langs alle boeien moet. Wat je tegenstanders doen is wel belangrijk voor de einduitslag, maar tijdens de wedstrijd hoef je maar weinig aandacht aan ze te besteden. Dit is anders bij teamzeilen of bij matchracen waar je je tactiek direct aan moet passen aan je tegenstanders en waarbij de snelheid waarmee je finisht niet belangrijk is.

De zeilwedstrijden bij de Olympische Spelen zijn fleet races, evenals bijvoorbeeld de Klipperrace en de SLAK. Met Jaffa worden ook altijd fleet races gevaren (NSR), en met de Lasers meestal (EK/WK).

Rating

Fleet races kunnen ook gehouden worden met boten die niet hetzelfde zijn. Elke boot krijgt dan een rating die gerelateerd is (of zou moeten zijn) aan de snelheden die de boot in theorie kan behalen. De finishtijden worden dan gecompenseerd voor deze rating, en zo kunnen langzame en snelle boten in dezelfde wedstrijd varen. Bij Euros vaart Jaffa in wedstrijden waarbij een rating gebruikt wordt. De Lasers behoren bij een zogenaamde eenheidsklasse waarbij alle boten gelijkwaardig zijn.