Dweilen

Uit EurosWiki

Dweilen is een zeilterm die in het algemeen wordt gebruikt als aanduiding van de dwarsbeweging van een schip die ontstaat als gevolg van het manoeuvreren, wind, stroming of een combinatie van beide. De term dweilen wordt vooral gebruikt bij het manoeuvreren op grotere platbodems zoals de Ebenhaëzer. Feitelijk is dweilen niet meer dan de bocht uit vliegen.

Hoeveelheid dweil

Bij een platbodem hangt hoeveelheid dweil die ontstaat vooral af van de bootsnelheid en de hoeveelheid zwaard die gestoken is: meer snelheid is meer dweil en meer zwaard is minder dweil.

Gebruik maken van dweilen

Bij het manoeuvreren kan dweil erg handig zijn, maar het kan je plan ook compleet verpesten. Je moet er dus altijd rekening mee houden. Een van de meest gebruikte en gecontroleerde dweil-manoeuvres is de stuurmanszwaai. De stuurmanszwaai is een combinatie van dweil en draaien.

Ander gebruik

Een andere variant van dweilen die veelvuldig plaatsvindt, als het goed is aan het eind van ieder evenement gevaren met de Ebenhaëzer, is het dweilen van de vloer van de Ebenhaëzer.