Drogetruienvak

Uit EurosWiki

Het drogetruienvak is de ruimte in een E22 achter in de boot tussen de hondekooien, boven het smokkelhok. Gezien de locatie van dit vak heb je hier de grootste kans je trui droog te houden. Een voorwaarde is daarbij dat de patrijspoorten dicht blijven.

Met name wanneer de patrijspoort aan loef open staat, en er buiswater in de stuurmanskuip terecht komt, wordt het hier erg vochtig. Het gaat als volgt: Een golf komt op het voordek, en is groot genoeg om langs de genuarail naar achter te lopen. Bij de stuurmanskuip houdt de genuarail op, zodat het water daar onder de plankjes van de zitting de stuurmanskuip in loopt. De randjes daar hangen niet genoeg over om er voor te zorgen dat het water daar los laat. Het loopt dus door langs de buitenkant van het schot, totdat het bij de patrijspoort komt. Daar kan het makkelijker de bocht naar binnen maken dan om de patrijspoort heen. Eenmaal binnen, loopt het langs de binnenkant van het schot naar beneden totdat het bij de bovenrand van het drogetruienvak aankomt. Daar is geen vast onderdeel van de boot waarlangs het water naar beneden kan lopen, zodat hier het water naar beneden valt, het drogetruienvak in. Dit alles ten gevolge van het Coanda effect, wat er ook voor zorgt dat een straal water die op je vinger komt "naar de verkeerde kant afbuigt".

Dit probleem is te verhelpen door boven de patrijspoort een klein randje te maken zodat het water daar loslaat. Tot op heden is dit echter nog niet gerealiseerd.

Verschillende mensen hebben geprobeerd om door het drogetruienvak van de ene naar de andere hondekooi te kruipen en een aantal is het ook nog gelukt.