Delfzijl

Uit EurosWiki

Nautisch

Delfzijl ligt aan de Eems. Het is niet te missen met veel industrie en een heel brede havenmond. Van noord naar zuid kom je langs drie galerijflats, de haven, wat chemische industrie en een 50 meter (schatting) hoge smeltoven van de aluminiumfabriek, tevens herkenbaar aan de lopende band die de erts erin gooit. Een halve mijl ten zuidoosten van de aluminiumfabriek is de haveningang.

Na de havenmond komt een drie mijl lang zeehavenkanaal. Na het zeehavenkanaal is aan bakboord de zeesluis naar het Eemskanaal en recht vooruit de jachthaven aan de buitenkant. Ga je door de sluis, dan is aan bakboord de Oosterhornhaven, een vaarweg naar het Termunterzijldiep. Aan stuurboord is de Farmsumerhaven, officieel een visserijhaven, en recht vooruit is het Eemskanaal naar Groningen (in westelijke richting) en de jachthaven (in oostelijke richting).

In de oosterhornhaven mag niet worden aangelegd. De sleutel voor de bruggen en de sluis in de oosterhornhaven en het Termunterzijldiep is bij de brugwachter van de brug over het oude Eemskanaal.

Door de lengte van het zeehavenkanaal is Termunterzijl altijd dichterbij, waar je ook vandaan komt. De dichtstbijzijnde haven is het dus nooit. Het is wel een geschikte vluchthaven voor als het laagwater is, zodat je Termunterzijl niet in komt doordat er geen water staat, of wanneer het veel geregend heeft en je weinig motorvermogen hebt, zodat je Termunterzijl niet in komt door de sterke tegenstroom in de keersluis.


Voorzieningen

Delfzijl heeft een station, een kwart mijl ten westnoordwesten van de buitenhaven. Er is een zeer goede kaartenwinkel (naam en lokatie nog op te zoeken) in het centrum. In Farmsum is een redelijk goede watersportwinkel aan het oude Eemskanaal (R.J.de Vries Friesland B.V., Eemskanaal zuidzijde 62 9936 AP Delfzijl, telefoon 0596 618918). Er zijn verder nog twee waardeloze watersportwinkels in Delfzijl. Aan het plein bij de molen, in het centrum van Delfzijl is een café/restaurant dat vrij goed is. Geregeld is hier live muziek. Verder merk je vrij duidelijk dat Delfzijl voor de helft leeg staat.

Een halve kilometer ten zuiden van de buitenhaven is een Benzinestation. Loop de brug naar Farmsum over, en loop nog 100 meter door. Bij de tweede brug is het tankstation. Hier wordt ook mengsmering verkocht.Wind- en weersvoorspelling voor Delfzijl