Buitenboordmotor

Uit EurosWiki
(Doorverwezen vanaf Autowrik)

Een buitenboordmotor is een motor die, in tegenstelling tot een inboord dieselmotor, aan de buitenkant van de boot is bevestigd. Buitenboordmotoren lopen op benzine met of zonder mengsmering. Het wel of niet gebruiken van mengsmering hangt af van of het een tweetakt of viertakt motor betreft. Alle buitenboordmotoren van Euros zijn viertakt, behalve de motor van de bijboot van Jaffa. Ook Het Beest was een tweetaktmotor, voordat deze vervangen werd. Een buitenboordmotor wordt vaak afgekort tot bbm.

Het startklaarmaken van een benzine buitenboordmotor

Voordat je de motor wilt gebruiken, moet je de buitenboordmotor startklaar maken. Een aantal zaken moeten worden uitgevoerd of gecontroleerd:

  • Aansluiten benzinetank (bij externe brandstoftank)
  • Opendraaien tankbeluchting (op de motor of op de externe tank)
  • Benzinekraantje openzetten/in de goede stand zetten
  • Brandstof in de motor pompen met het pompje (bij externe brandstoftank)
  • De motorsteun laten zakken totdat de schroef voldoende in het water steekt (meestal helemaal naar beneden)
  • Controleren of de motor in z'n vrij staat
  • Controleren of het dodemanskoord er goed in zit

Het starten van een buitenboordmotor

Als je de motor wilt starten moet je natuurlijk voldoen aan de bovenstaande punten maar dan loopt ie nog niet. De buitenboordmotoren van Euros worden allemaal met de hand aangeslingerd. Eerst moet de gashendel op startgas ingesteld worden. Dan trek je het aantrekkoord rustig aan tot het aangrijpingspunt waarna je met een stevige ruk de motor kan starten.

Als de motor koud is kan je de choke gebruiken. Die verkleint de luchttoevoer zodat het ingespoten mengsel wat rijker wordt en de motor dan hopelijk wel start. Zodra deze loopt kun je die weer uit zetten. Pas hiermee wel op! Een aantal keer de choke gebruiken verzuipt de motor en dan moet je heel vaak de motor aanslingeren om alle overbodige benzine er weer uit te krijgen als je dit nog lukt. Een veilige verhouding is ongeveer 2x zonder choke voor elke 1x met. Je moet je ondertussen ook gaan afvragen waarom je motor niet start zeker als hij dat in het verleden wel soepeler deed.

Als een motor koud is en zeker als je hem daarna op weinig toeren wilt gebruiken is het soms verstandig om eerst in de vooruit een tijdje (een minuut moet genoeg zijn) matig gas te geven zodat hij op temperatuur komt. Zo voorkom je dat de motor op een onhandig moment afslaat als je even geen gas geeft.

Het stoppen van de motor

Draai het gas met de gashendel helemaal dicht, schakel naar de neutraal en druk op de stopknop en houd deze ingedrukt totdat de motor niet meer loopt.

Draai de tankbeluchting weer dicht als je de motor niet meer gaat gebruiken of opklapt tijdens het zeilen. Bij het aanleggen aan een steiger of in een box de motor vooraf zoveel mogelijk verticaal neerklappen en ook zo achterlaten aan het einde van het evenement. Zo wordt voorkomen dat de schroef uitsteekt buiten de boot waar het makkelijk beschadigt.

Zie ook