Achtergrondpeiling

Uit EurosWiki
Je vaart recht op de linker boom af, alle boten varen naar links
Even later ben je dichter bij de kant. De rode boot is al doorgevaren en vormt geen gevaar. De zwarte boot blijft voor het huisje zitten en ligt op aanvaringskoers. De gele boot ga je voorlangs.

Als je op het water zit, is het lastig om te zien met welke boten je rekening moet gaan houden. De boten recht voor je zijn namelijk al langs weggevaren op het moment als jij daar bent. Een handige methode is de achtergrondspeiling of horizonpeiling. Hierbij kijk je of een boot ten opzichte van de horizon beweegt. Als een boot stil staat is er sprake van een aanvaringskoers. Als je geen voorrang hebt moet je dan actie ondernemen. Deze methode werkt bij alle snelheden van andere boten. De methode werkt alleen wel als de horizon voldoende ver weg is. Dus niet als een boot vlak langs de kant vaart.

Als er geen goede horizon is, of er op de horizon geen objecten te zien zijn, kun je ook gebruik maken van een peilkompas. Nu gebruik je niet de horizon, maar het magnetisch veld als achtergrond. Als de richting waarin je de andere boot ziet constant blijft is er sprake van een aanvaringskoers.