Staat van herkomst en besteding van middelen

Uit EurosWiki
Versie door Mjtammens (overleg | bijdragen) op 13 okt 2009 om 17:16 (Volgens ons HR is het wel een verplicht onderdeel)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De staat van herkomst en besteding van (liquide) middelen is een overzicht van mutaties van de balans gedurende het boekjaar. Afkorting: SHBM

De indeling ligt niet vast. Dit is een analyse achteraf, wanneer de boekhouding al voltooid is. Het is een toelichting op de balans. Het is een verplicht onderdeel van het financieel jaarverslag, waarin je kan weergeven hoe geld binnen de vereniging stroomt.

De SHBM bestaat uit een overzicht van balansposten die zijn toegenomen of afgenomen. Afnames van passiva en toenames van activa staat links. Toenames van passiva en afnames van activa staan rechts. De reden hiervoor is dat de SHBM een overzicht van balansmutaties is, en activa staan links op de balans en passiva staan rechts. De mutaties die aan de rechterkant staan, zijn de herkomsten, want als er een schuld is ontstaan, is daaruit geld vrijgekomen. Aan de linkerkant staan de bestedingen, want om een bezitting te verkrijgen, moet je geld uitgeven. Links staat waar je je geld aan uitgegeven hebt, en rechts staat hoe je eraan komt.