Schipperscollege

Uit EurosWiki
Versie door Kvanloobergen (overleg | bijdragen) op 11 okt 2016 om 15:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het Schipperscollege is de groep mensen die zich bezighoudt met het varen op en onderhouden van de Ebenhaëzer. Ook verzorgt het Schipperscollege de opleiding van de bemanning van de Ebenhaëzer. Tijdens alle evenementen met de Ebenhaëzer, die niet alleen met leden, maar ook vaak met groepen donateurs van Euros worden gevaren, vormen de Schipperscollegeleden de bemanning van de Ebenhaëzer. Eén daarvan is de schipper. Omdat vrijwel niemand aan het begin van zijn/haar studie met zo'n groot schip heeft gevaren, leidt de schipper de twee andere bemanningsleden op.

Iedereen begint daarom bij het schipperscollege als (Dek)maat. Je leert in deze fase de boot kennen, de werking van de lieren begrijpen en de basismanoeuvres uitvoeren. Als de andere schippers je er rijp voor vinden, meestal na een periode van 2 à 3 jaar, word je motorschipper. Je mag dan zelfstandig zonder groepen op stap en nog niet op het IJsselmeer of de Waddenzee komen. Na motorschipper word je, na een groot aantal vaardagen, zeilschipper. Je wordt dan ook geacht goed te kunnen navigeren en de boot onder alle omstandigheden te beheersen. Schippers worden daarom geacht goed in te kunnen schatten wat ze wel en niet kunnen vanwege de enorme verantwoordelijkheden die ze moeten dragen.

De opleiding tot zeilschipper is voor velen een intensieve bezigheid die verspreid over het jaar vrij veel tijd kost. Wel heb je als schipperscollegelid de mogelijkheid om deze tijd grotendeels zelf in te delen. Doordat de opleiding tot zeilschipper meerdere jaren duurt is het van belang dat aspirant-schipperscollegeleden in hun eerste studiejaren lid worden van Euros. Gelukkig zijn de meeste schipperscollegeleden zo trots op wat ze zo naast hun studie bereiken, dat ze zo lang mogelijk lid blijven van het college. Het betekent namelijk een hoop avontuur en een hele gezellige ervaring naast de studie, want varen met de Ebenhaëzer is ontzettend gaaf. Je zeilt iedere keer met andere groepen en het geeft een enorme kick om het schip door een smalle brug te sturen met 50 cm ruimte aan weerszijde.

Het schip moet natuurlijk ook onderhouden worden. De Ebenhaëzer ligt 's winters aan het Twentekanaal. In een aantal klusgroepen wordt daar dan onder meer het schip afgetuigd, de motor onderhouden, de rondhouten gelakt en van alles gelast. Dit gebeurt in klusgroepen om de kennis die de oudere leden hebben over te kunnen dragen aan de jongere schipperscollegeleden. Het klussen aan de Ebenhaëzer is niet alleen erg leerzaam, het is vaak ook erg gezellig.

Zie ook

Leden Schipperscollege