Genua

Uit EurosWiki
Versie door Hfdijkstra (overleg | bijdragen) op 20 okt 2010 om 09:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De genua is een van de voorzeilen van een zeilschip met een overlap en lijkt erg op een fok. Het verschil tussen een genua en een fok is dat de fok geen en de genua wel een overlap heeft. De grens voor de overlap wordt vaak rond de 110-120% genomen, maar dit is niet echt een harde regel. Tijdens het zeilen wordt de genua soms aangesproken als "fok". Van de Eurosboten hebben Jaffa, E22's, Waterraten en Jonkie een genua. De Laser 2's, Mini en de Ebenhaëzer niet.

Geschiedenis

De genua is onder andere ontstaan uit een ratingsysteem waarbij oppervlak dat in de overlap zat niet meegerekend werd. Ze zijn een tijd lang extreem populair geweest, met name in het begin van het IOR tijdperk. Overlappen van 170-190% kwamen toen regelmatig voor, vaak in combinatie met een relatief erg klein grootzeil. Tegenwoordig zijn genua's steeds minder populair, met name op boten gemaakt voor baanraces waar de langzamere overstagen en de lagere efficientie (minder hoog kunnen varen) door het lagere aspect ratio erg veel uit kunnen maken. Genua's worden vaak gemaakt met het onderlijk zo dicht mogelijk op het dek (dekzwabbers) om het dek te kunnen gebruiken als eindplaat tegen tipwervels.

Offshore boten

Op offshore boten worden genua's vaak nog wel gebruikt. Dit is omdat het een makkelijke manier is om de hoeveelheid zeiloppervlak bij licht weer te vergroten, zonder de balans veel te veranderen. Dat komt omdat het extra oppervlak van een genua zich over het algemeen bevind boven het lateraalpunt (bij benadering de kiel) van de boot. Een genua is dus voor een boot een makkelijke manier om een boot bij licht weer van extra power te voorzien zonder dat dit effect heeft op de balans of het varen met harde wind (wat een hogere mast bijvoorbeeld wel doet).

Bij offshore boten kan extra oppervlak op een bepaalde koers behoorlijk veel uitmaken en worden vaak relatief weinig manouvres uitgevoerd. Dit heeft geleid tot zeer grote zeilgarderobes met specifieke zeilen zoals de Code Zero en de Jibtop.

Moderne genua's

Moderne genua's worden vaak uitgebouwd om de efficientie nog iets te verhogen. Hierbij worden dan ook latten aangebracht in het achterlijk van de genua. Dit is wel nadelig voor de levensduur van de genua omdat de latten bij elke overstag tegen de mast aanslaan.

Mean Machine met uitgebouwde genua


Mean Machine met uitgebouwde genua

Nummering

Genua's en fokken worden vaak genummerd van groot naar klein. Soms worden deze nummers echter gebruikt om specifieke zeilen aan te geven:

  • Genua 1: Zeil met veel overlap (140% tot wel 190%). Voor licht weer. (Genua op de E22's)
  • Genua 2: Zeil met een beetje overlap (110%-130%).
  • Genua 3: Zeil zonder overlap (100-90%), maar vaak wel nog tot helemaal bovenin gehesen, dus High Aspect. Voor de meeste eenheidsklassen het kleinste zeil waar nog baanraces mee gehouden worden. Waait het harder, dan wordt er niet gevaren. (Soling 1 op de E22's)
  • Genua 4: Zeil zonder overlap dat niet tot helemaal bovenin gehesen wordt. Voor zwaar weer. Heeft vaak ook een schoothoek die wat hoger boven het dek zit, zodat golven er goed onderdoor kunnen. (Soling 2 op de E22's)

De genua's van Jaffa volgen deze nummering.

De stormfok is nog weer een apart zeil en valt hier niet onder.

Een boot kan dan dus een Genua 1 en een Genua 3 aan boord hebben, zonder dat er 3 genua's aan boord zijn.