Klem en Overleg:Ree: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
k
 
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''klem''' is een constructie die een lijn kan vasthouden zonder dat daarvoor een [[knoop in een lijn|knoop]] of [[steek]] in de lijn moet worden gelegd. Er zijn vier gangbare soorten klemmen:
+
De opmerking dat "ree" zou komen van "roer naar lij", heb je daar een referentie voor? Ik vind het namelijk wat vreemd aangezien het roer juist naar loef gaat (en de helmstok dus naar lij). --[[Gebruiker:Roger|Roger]] 3 aug 2007 09:01 (CEST)
*Een '''klemcleat''' of '''c<u>l</u>amcleat''' (dus met een ''L'') bestaat uit een blok materiaal met een van ribbels voorziene gleuf. De lijn wordt door de ribbels steeds verder in de gleuf getrokken totdat die vast zin. Dit type klem bevat geen bewegende delen en is daardoor vrij goedkoop.
 
*Een '''klemkikker''' lijkt vaag iets op een kikker. De werking is een beetje het zelfde als een klemcleat, alleen wordt de gleuf gevormd door de ondergrond waar de klemkikker op gemonteerd is en een rand op een arm van de "kikker". Een klemkikker bevat geen bewegende delen, en is daardoor vrij goedkoop. Het is bij dit type klem erg makkelijk om er een lijn in te krijgen.
 
*Een '''curryklem''' of '''camcleat''' (zonder ''L'') bestaat uit twee bewegende grijpers. De voordelen van dit type klem zijn dat het heel makkelijk is er een lijn in te krijgen, en dat de lijn in de klem doorgehaald kan worden. Het nadeel is dat ze door de bewegende delen en lagers vrij duur zijn.
 
*Een '''valstopper''' kan veel zwaarder belast worden dan een curryklem. De lijn kan in een valstopper worden doorgehaald, ook als die dicht staat. De lijn blijft altijd door de valstopper lopen, dus dit type klem is niet geschikt voor een lijn die in verschillende richtingen moet kunnen worden aangetrokken en zonder een extra hand in de klem moet komen. Valstoppers zijn vrij duur. Sommige valstoppers (de easylock mini) hebben het nadeel dat ze alleen dicht kunnen worden gezet wanneer de lijn gelijktijdig doorgehaald wordt.
 
  
[[categorie:bootonderdeel]]
+
Hoi Roger,
 +
Daar had ik alleen een mondelinge referentie voor, maar speciaal voor jouw heb ik er zelf even naar gegoogled, en o.a. het volgende gevonden:
 +
 
 +
"Ree! verkorting van 'roer naar lij', wordt door de roerganger geroepen op het moment dat het schip overstag gaat om te wenden." onder Ree op de Bron: http://www.knmi.nl/~koek/abc.html
 +
 
 +
Ook vond ik " waarna op "Ree!" met als betekenis "Roer naar lij" de manoeuvre wordt uitgevoerd." onder overstag op de Bron: http://www.vaartips.nl/tipo.htm <br>
 +
 
 +
Nog een tip van mij :-P http://tux.bartolich.at/faq.html
 +
 
 +
Groeten,<br>
 +
[[Prees|Jurjen]]

Versie van 3 aug 2007 11:38

De opmerking dat "ree" zou komen van "roer naar lij", heb je daar een referentie voor? Ik vind het namelijk wat vreemd aangezien het roer juist naar loef gaat (en de helmstok dus naar lij). --Roger 3 aug 2007 09:01 (CEST)

Hoi Roger, Daar had ik alleen een mondelinge referentie voor, maar speciaal voor jouw heb ik er zelf even naar gegoogled, en o.a. het volgende gevonden:

"Ree! verkorting van 'roer naar lij', wordt door de roerganger geroepen op het moment dat het schip overstag gaat om te wenden." onder Ree op de Bron: http://www.knmi.nl/~koek/abc.html

Ook vond ik " waarna op "Ree!" met als betekenis "Roer naar lij" de manoeuvre wordt uitgevoerd." onder overstag op de Bron: http://www.vaartips.nl/tipo.htm

Nog een tip van mij :-P http://tux.bartolich.at/faq.html

Groeten,
Jurjen