Dieselmotor

Uit EurosWiki
Versie door Ahaisma (overleg | bijdragen) op 15 nov 2008 om 11:31

Een dieselmotor is een zuigermotor die werkt volgens het principe van zelfontbranding van diesel. Het grootste verschil met een benzinemotor is dat het dieselmengsel vanzelf ontsteekt en er dus geen aparte ontstekingsinrichting (bougies) nodig is.

Werking van een dieselmotor

Voor een uitleg over de werking van een dieselmotor verwijzen we naar dit artikel op Wikipedia.

Dieselmotor bij Euros

Euros heeft twee boten die gebruikmaken van een dieselmotor ter voortstuwing: de Ebenhaëzer en Jaffa.

Ebenhaëzer

De Ebenhaëzer maakt gebruik van een 6-cilinder DAF 615 motor met directe inspuiting. Het vermogen van deze motor is teruggeschroeft naar ongeveer 85pk. De koeling gebeurt door een intern koelcircuit.

Jaffa

Jaffa heeft een Yanmar 2-cilinder van 15 pk met indirect inspuiting. Deze motor wordt direct gekoeld door buitenwater.

Achtergrondinformatie

Hieronder staat enkele losse informatie over de werking van scheepsdieselmotoren.

Diesel i.p.v. benzine

De reden dat de scheepvaart meestal dieselmotoren gebruik en geen benzinemotoren, is dat diesel, ondanks de relatief lage zelfontbrandingstemperatuur, rond buitentemperaturen geen vluchtige stof is die snel verdampt en zo tot explosiegevaarlijke situaties kan leiden, zoals bij benzine wel het geval is. Diesel is dus vooral veiliger. Daarnaast kan je aan de waterkant veel makkelijker diesel tanken dan benzine (maar het is maar net wat het kip is en wat het ei).

Koeling

Informatie over de koeling van motoren is te lezen in het artikel motorkoeling.

Compressiedruk

Belangrijk bij een dieselmotor is dat de compressiedrukken (en dus eindtemperaturen) in de cilinders van deze motoren veel hoger zijn dan bij een benzinemotor. Door de hogere eindtemperatuur in de cilinder zal de diesel die onder hoge druk (1500bar!!) in de cilinder ingespoten wordt vanzelf gaan ontbranden.

Extra koelblok

Dieselmotoren worden voor boten geschikt gemaakt door op de uitlaatpoorten een extra koelblok te maken waar koelwater doorheen loopt en zo de uitlaatgassen extra afkoelt. Dat is wel prettig omdat anders je motorhok een kachel heeft van 500 graden Celsius.

Inspuiting

Direct ingespoten motoren kunnen t.o.v. indirect ingespoten motoren (b.v. de eurosbus) tot lagere buitentemperaturen (tot ongeveer -10 graden Celsius) nog zelf starten en hoeven dus niet voorgegloeid te worden. Bij Jaffa met de indirecte inspuiting merk je dit als schipper omdat de motor moeilijker start in het voorjaar en najaar. De Ebenhaëzer met directe inspuiting zal niet zo gauw problemen hebben met starten. Maar wordt het kouder dan -10, dan zal deze het ook moeilijk krijgen, maar wat moet je dan ook op het water ;).

De eurosbus zou geen moeite moeten hebben met lage temperaturen, aangezien die een gloei-installatie heeft. Maar omdat dat beestje al op leeftijd is, zou een keertje extra gloeien in de winter wel eens nodig kunnen zijn.