Overleg:Ree

Uit EurosWiki
Versie door Rjmjeurissen (overleg | bijdragen) op 10 aug 2007 om 03:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De opmerking dat "ree" zou komen van "roer naar lij", heb je daar een referentie voor? Ik vind het namelijk wat vreemd aangezien het roer juist naar loef gaat (en de helmstok dus naar lij). --Roger 3 aug 2007 09:01 (CEST)

Hoi Roger, Daar had ik alleen een mondelinge referentie voor, maar speciaal voor jouw heb ik er zelf even naar gegoogled, en o.a. het volgende gevonden:

"Ree! verkorting van 'roer naar lij', wordt door de roerganger geroepen op het moment dat het schip overstag gaat om te wenden." onder Ree op de Bron: http://www.knmi.nl/~koek/abc.html

Ook vond ik " waarna op "Ree!" met als betekenis "Roer naar lij" de manoeuvre wordt uitgevoerd." onder overstag op de Bron: http://www.vaartips.nl/tipo.htm

Nog een tip van mij :-P http://tux.bartolich.at/faq.html

Groeten,
Jurjen


Als twijfel bestaat over een stuk informatie, is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Het gaat er niet om of er een referentie te vinden is, maar welke referentie jij hebt gebruikt. Mijn twijfel is niet verminderd, dus ik zet mogelijke andere etymologien er ook bij. --Roger 10 aug 2007 03:24 (CEST)