Achter het kompas

Uit EurosWiki
Versie door Nreeze (overleg | bijdragen) op 3 aug 2023 om 02:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Op de Witte Draeck en Off-Duty zit er achter het kompas een klein vak (het Kompasvak) waar je wat - al dan niet nuttige - prullaria in kan stoppen. Om bij dit vak te komen hoef je niet het kompas te demonteren; je kan door de kajuitopening je hand naar binnen steken en zo achter het kompas in het vak graaien. Ook de E22's en Waterratten hadden een kompasvak.

Het is aan te raden om geen metalen en/of magnetische voorwerpen achter het kompas te leggen. Dit verstoort immers het kompas waardoor het lastig is voor de stuurman om de juiste koers te varen.

Niet achter het kompas

Aangezien aan de andere kant van de kajuitopening precies zo'n zelfde vak is, maar hier geen kompas voor zit, wordt dit vak niet achter het kompas, niet-kompasvak of anti-kompasvak' genoemd. Dus als iemand zegt dat iets niet achter het kompas ligt, zoek dan niet de hele boot door, maar kijk in dit ene vak. Als het daar niet ligt, ligt het immers niet niet achter het kompas. Het voordeel van dit vak is dat je er wel metalen voorwerpen in mag opbergen en het dus handig gebruikt kan worden om je peilkompas of lierhendel in op te bergen tijdens het zeilen.