Mengsmering en Overleg:Ankerplaats: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
 
Regel 1: Regel 1:
[[Mengsmering]] is benzine met daardoorheen een deel olie. Meestal in de verhouding 1:50 of 1:100, waarbij het eerste getal staat voor het deel olie en het tweede getal voor het deel benzine. De olie is een speciale (2-takt)motorolie die geschikter is gemaakt om in benzine op te lossen en ook opgelost blijft. Hierdoor blijft naar bijvoorbeeld een maand stilstand de mengverhouding gelijk. Het kan natuurlijk nooit kwaad om voor het starten even met de benzinetank te schudden en zo olie weer goed door de benzine te mengen.  
+
Wat wordt bedoeld met de opmerking:"Geschikte ankerplaatsen zijn meestal aangegeven op een waterkaart."? De meeste staan niet aangegeven. Dat is ook vrij lastig, want of een ankerplaats geschikt is hangt van het weer af.--[[Gebruiker:Roger|Roger]] 9 okt 2007 02:24 (CEST)
  
Mengsmering wordt toegepast in [[tweetakt|tweetaktmotoren]]. Deze motoren zijn eenvoudiger en lichter geconstrueerd. Een eigenschap van dit type motor is dat het benzine/luchtmengsel eerst door het motorcarter stroomt en van daaruit naar de cilinder. De olie die in de benzine zit zorgt nu voor de smering van de bewegende delen in het carter.  
+
Ja de vraag is wat "geschikt" is. Ik bedoel meer geschikt qua locatie, dus vanwege beschutting, weinig golfslag, diepte, goede bodem etc. Uiteraard hangt het nog van het weer af of een geschikte locatie ook echt geschikt is voor het weer op dat moment.
Zie ook: [http://nl.wikipedia.org/wiki/Mengsmering]
+
Maar de meeste waterkaarten hebben ankertjes op hun kaarten staan bij de plekken die zij geschikt vinden om te ankeren. In de MacMillan staat soms nog per ankerplaats aangegeven bij welke weersomstandigheden zo'n ankerplaats meer of minder geschikt is. --[[Gebruiker:Harwin|Harwin]] 10 okt 2007 12:23 (CEST)
  
Het is dus erg belangrijk dat de juiste olie en mengverhouding aangehouden wordt, gaat dit mis dan loopt je motor binnen een uur in de soep.
+
Ik heb op het Oostblad en de IJsselmeerkaart gezocht, maar ik kon het symbool niet vinden. Het staat wel in de legenda. Zou het kunnen dat de hydrografische dienst is gestopt met ankerplaatsen aangeven, maar de admiralty het wel doet? In welke kaarten heb je ze wel gevonden? Het probleem met de huidige tekst is, dat het suggereerd dat plekken die niet als ankerplek staan aangegeven niet geschikt zijn. Ik zou de opmerking over  aanduidingen in de kaart het liefst wat willen afzwakken naar dat geschikte plekken soms staan aangegeven, maar ik ken voornamelijk de 1800 serie. --[[Gebruiker:Roger|Roger]] 10 okt 2007 17:36 (CEST)
Omdat het heel moeilijk te zien is of een gevulde benzinetank nu wel of geen mengsmering bevat ging het hier bij euros soms wel eens mis en liep er een motor in de soep. Tegenwoordig hebben we allemaal [[viertakt|viertaktmotoren]] motoren. Hier kan gewoon normale euro95 benzine in. Lekker makkelijk.
 
  
[[Categorie:kluswiki]][[categorie:bootonderdeel]]
+
Humm, vreemd. Ik dacht dat het op de meeste waterkaarten gebruikelijk was, maar kennelijk toch niet. Ik weet zeker dat ze in de MacMillan staan aangegeven met ankertjes. Ik heb helaas geen admiralty charts om te kijken wat die zeggen. Misschien dat iemand het uit z'n hoofd weet of ergens wat kaarten heeft liggen? Dat laatste lijkt me typisch iets voor Willem :-)<br>
 +
Overigens heb ik de drie zinnen van het artikel vrij snel geschreven en was het ook niet bijzonder serieus bedoeld, dus wat mij betreft past iedereen het naar eigen inzicht aan. De opmerking over de kaart afzwakken lijkt inderdaad wel een goed idee. Ik zal dat even proberen. --[[Gebruiker:Harwin|Harwin]] 10 okt 2007 19:27 (CEST)

Huidige versie van 10 okt 2007 om 18:27

Wat wordt bedoeld met de opmerking:"Geschikte ankerplaatsen zijn meestal aangegeven op een waterkaart."? De meeste staan niet aangegeven. Dat is ook vrij lastig, want of een ankerplaats geschikt is hangt van het weer af.--Roger 9 okt 2007 02:24 (CEST)

Ja de vraag is wat "geschikt" is. Ik bedoel meer geschikt qua locatie, dus vanwege beschutting, weinig golfslag, diepte, goede bodem etc. Uiteraard hangt het nog van het weer af of een geschikte locatie ook echt geschikt is voor het weer op dat moment. Maar de meeste waterkaarten hebben ankertjes op hun kaarten staan bij de plekken die zij geschikt vinden om te ankeren. In de MacMillan staat soms nog per ankerplaats aangegeven bij welke weersomstandigheden zo'n ankerplaats meer of minder geschikt is. --Harwin 10 okt 2007 12:23 (CEST)

Ik heb op het Oostblad en de IJsselmeerkaart gezocht, maar ik kon het symbool niet vinden. Het staat wel in de legenda. Zou het kunnen dat de hydrografische dienst is gestopt met ankerplaatsen aangeven, maar de admiralty het wel doet? In welke kaarten heb je ze wel gevonden? Het probleem met de huidige tekst is, dat het suggereerd dat plekken die niet als ankerplek staan aangegeven niet geschikt zijn. Ik zou de opmerking over aanduidingen in de kaart het liefst wat willen afzwakken naar dat geschikte plekken soms staan aangegeven, maar ik ken voornamelijk de 1800 serie. --Roger 10 okt 2007 17:36 (CEST)

Humm, vreemd. Ik dacht dat het op de meeste waterkaarten gebruikelijk was, maar kennelijk toch niet. Ik weet zeker dat ze in de MacMillan staan aangegeven met ankertjes. Ik heb helaas geen admiralty charts om te kijken wat die zeggen. Misschien dat iemand het uit z'n hoofd weet of ergens wat kaarten heeft liggen? Dat laatste lijkt me typisch iets voor Willem :-)
Overigens heb ik de drie zinnen van het artikel vrij snel geschreven en was het ook niet bijzonder serieus bedoeld, dus wat mij betreft past iedereen het naar eigen inzicht aan. De opmerking over de kaart afzwakken lijkt inderdaad wel een goed idee. Ik zal dat even proberen. --Harwin 10 okt 2007 19:27 (CEST)