Gebruik van Epoxy: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
kGeen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 50: | Regel 50: | ||
Injecteerepoxy heeft een lagere viscositeit (is dunner) dan gewone epoxy en wordt daarom ook wel gebruikt voor het vullen van kieren en spleten. | Injecteerepoxy heeft een lagere viscositeit (is dunner) dan gewone epoxy en wordt daarom ook wel gebruikt voor het vullen van kieren en spleten. | ||
[[Categorie:Kluswiki]] |
Versie van 11 dec 2006 23:52
Epoxy is heel veelzijdig, en daardoor geschikt voor heel veel klussen. Het is erg geschikt als lijm, om een houten oppervlak voor te behandelen voor extra waterbestendigheid, of om mee te lamineren. Daarnaast kunnen er nog verschillende additieven aan toegevoegd worden om het bijvoorbeeld dikker, lichter, of makkelijker schuurbaar te maken. Daarnaast bevat epoxy geen oplosmiddelen, waardoor het geen vervelende lucht heeft zoals polyester, en er niks in oplost. Dit maakt het geschikt als lamineerhars voor sandwichconstructies met PolyStyreen.
Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo), en breekt het af onder invloed van UV. Dat betekend dat je het in toepassingen die veel UV licht krijgen af moet lakken met een UV bestendige lak.
GEZONDHEIDSWAARSCHUWING! Voor epoxy kan je een allergie opbouwen. Bij deze allergie gaat het er niet zozeer om of je hem krijgt, maar wanneer je hem krijgt. Als je er allergisch voor bent krijg je vrij sterke symptomen al bij contact met zeer kleine hoeveelheden epoxy. Dit maakt het onmogelijk om er ooit nog mee te werken. Risico op een allergie kan zoveel mogelijk verminderd worden door lichamelijk contact met epoxy zoveel mogelijk te vermijden. Draag dus altijd handschoenen bij het verwerken van Epoxy!
Soorten en eigenschappen
In de loods zijn verschillende soorten epoxy aanwezig, met elk hun specifieke toepassingen. Dit zijn:
- Bison snelepoxy Dubbele injectiespuit hars en harder, zeer geschikt om hele kleine hoeveelheden aan te maken, vrij dik en taai, en daardoor voornamelijk geschikt om mee te lijmen. Wordt heel snel hard (ongeveer een kwartier)
- Polypox Epoxy Injecteer Om hout of kaal (polyester) laminaat te impregneren voor het aanbrengen van een aflak
- Polypox Epoxy THV 500 Standaardhars, te gebruiken als lijm, beschermlaag, lamineerhars of met additieven
- Polypox Epoxy Lijm 700 Standaardepoxyhars ingedikt tot pindakaas consistentie, zeer geschikt om mee te lijmen
Alle epoxy's zijn tweecomponenten. Dit betekend dat je twee componenten in de juiste verhouding bij elkaar moet mengen. Dit zal dan onder de juiste omstandigheden uitharden. Als dit niet gebeurd binnen de gegeven tijd (doorgaans max 24 uur) is het mengsel waardeloos geworden en zal ook nooit meer hardworden. Toevoegen van meer harder dan is aangegeven geeft geen grotere kans op correct uitharden, sterker nog, dit is juist slecht.
De snelepoxy heeft zowel hars als harder in dezelfde verpakking zitten.
- Voor de polypox epoxy's hebben we verschillende harders:
- Polypox Injecteer harder speciaal voor de Epoxy Injecteer, die alleen in combinatie met deze harder gebruikt mag worden. Verwerken en uitharden tussen de 15 en x graden Celsius. Verwerkingstijd 30 minuten.
- Polypox harder 355 standaard harder; verwerken en uitharden tussen de 15 en x graden Celcius met een verwerkingstijd van 25 minuten
- Polypox harder 455 snelle harder voor lage temperaturen; Verwerkingstijd en uitharden (tussen 5 en x graden) met een verwerkingstijd van 10 minuten
Aanmaken en verwerken
Hieronder zal kort uiteen worden gezet hoe de verschillende epoxy's aangemaakt en verwerkt moeten worden, en welke dingen je hiervoor nodig hebt. Probeer bij het aanmaken behoudend te zijn met de hoeveelheid die je aanmaakt. Meestal schatten mensen de hoeveelheid die ze nodig hebben veel te hoog in. Als je het niet zeker weet vraag dan iemand met meer ervaring (ouwe lul) om een second opinion. Alles dat je teveel hebt kan weggegooid worden. Vraag dus als je wat over hebt altijd even aan andere mensen om je heen of die nog wat kunnen gebruiken.
Voor alle epoxy's geldt: EERST HANDSCHOENEN AAN!
Bison snelepoxy
Benodigdheden:
- Oppervlak om de epoxy op aan te brengen. Bijvoorbeeld een stukje karton of hout.
- Roerstokje om de epoxy mee te mengen en mee aan te brengen. Bijvoorbeeld een lucifer.
Aanmaken en verwerken: Pak de dubbele injectiespuit en breng wat epoxy aan op het oppervlak. Probeer hierbij zoveel mogelijk de beide injectiespuiten evenveel in te drukken. Trek, als er genoeg epoxy op het oppervlak zit, de injectiespuiten weer een stukje terug zodat er geen epoxy uit blijft lopen. Meng nu met het roerstokje de epoxy goed door elkaar. Het kan nu aangebracht worden op je werkstuk.
De epoxy wordt vrij snel hard (kwartier tot een half uur). Dit kan voor bepaalde toepassingen erg handig zijn.
Polypox Injecteer
Benodigdheden:
- bakje of blikje om de epoxy in aan te maken.
- roerhoutje om de epoxy mee te roeren
- weegschaal of andere unit om de juiste hoeveelheden mee af te meten
- Kwast om de epoxy aan te brengen op het oppervlak
Aanmaken en verwerken: Controleer dat de omgeving binnen het temperatuurbereik van de epoxy valt. Let goed op dat je de Polypox Injecteer hars en Polypox Injecteer harder gepakt hebt. Meet nu in het blikje 2 delen hars op 1 deel harder af. Meng dit goed met het roerhoutje. Breng nu de epoxy met een kwast aan op het te behandelen oppervlak. Let goed op dat alles goed bedekt is en breng op sterk zuigende oppervlakken (zoals de kopse kanten van hout) indien nodig na een tijdje nog een beetje extra aan. Let goed op dat er geen druipers ontstaan. Deze kosten veel tijd om netjes af te werken als de epoxy hard is. Zorg dat na het aanbrengen de omgeving nog minstens 24 uur de juiste temperatuur heeft.
Injecteerepoxy heeft een lagere viscositeit (is dunner) dan gewone epoxy en wordt daarom ook wel gebruikt voor het vullen van kieren en spleten.