Bestand:Fig37b.gif en Strijken: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
 
Regel 1: Regel 1:
 +
Het strijken van een [[mast]] of [[zeil]] is het naar beneden halen op een gecontroleerde manier.
  
 +
Voor het strijken van een mast wordt vaak een aparte constructie gebruikt. Bij de Ebenhaëzer zij dat de [[bokkepoten]]. Op [[E22]]'s worden daar de [[spiboom|spinnakerbomen]] voor gebruikt. Op kleinere boten wordt de mast op de hand gestreken. Het grootste gevaar bij het strijken en weer zetten van de mast is dat er een [[wantspanner]] scheef zit, zodat die tijdens het zetten verbuigt. Buig in zo'n geval de wantspanner niet recht om hem weer te kunnen gebruiken. Bij het weer recht buigen verliest de wantspanner een groter deel van de sterkte dan bij het verbuigen.
 +
 +
Een zeil strijken doe je door de [[val]] los te gooien en het zeil naar beneden te halen. Bij veel wind kan dit lastig zijn. Zorg er daarom voor dat je de fok strijkt en het grootzeil reeft voordat dit niet meer lukt. Vooral bij [[fok|rolfokken]] is dit een probleem. Als de fokroller stuk gaat door de harde wind, moet je de genua eerst helemaal uitrollen voordat je hem kan strijken. Bij veel wind is dit erg lastig en dus gevaarlijk.
 +
 +
== Zie ook ==
 +
[[Stappenplan mast strijken E22]]
 +
 +
[[categorie:zeilterm]]

Versie van 20 okt 2007 15:36

Het strijken van een mast of zeil is het naar beneden halen op een gecontroleerde manier.

Voor het strijken van een mast wordt vaak een aparte constructie gebruikt. Bij de Ebenhaëzer zij dat de bokkepoten. Op E22's worden daar de spinnakerbomen voor gebruikt. Op kleinere boten wordt de mast op de hand gestreken. Het grootste gevaar bij het strijken en weer zetten van de mast is dat er een wantspanner scheef zit, zodat die tijdens het zetten verbuigt. Buig in zo'n geval de wantspanner niet recht om hem weer te kunnen gebruiken. Bij het weer recht buigen verliest de wantspanner een groter deel van de sterkte dan bij het verbuigen.

Een zeil strijken doe je door de val los te gooien en het zeil naar beneden te halen. Bij veel wind kan dit lastig zijn. Zorg er daarom voor dat je de fok strijkt en het grootzeil reeft voordat dit niet meer lukt. Vooral bij rolfokken is dit een probleem. Als de fokroller stuk gaat door de harde wind, moet je de genua eerst helemaal uitrollen voordat je hem kan strijken. Bij veel wind is dit erg lastig en dus gevaarlijk.

Zie ook

Stappenplan mast strijken E22

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie2 jan 2021 18:32Miniatuurafbeelding voor de versie van 2 jan 2021 om 18:321.044 × 474 (6 kB)Maintenance script (overleg | bijdragen)

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt: