Termunterzijl

Uit EurosWiki
Versie door Edeboois (overleg | bijdragen) op 18 jan 2007 om 18:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Nautisch

Het geultje naar Termunterzijl splitst af bij de laatste ton van de Bocht van Watum, een halve mijl ten zuiden van de ingang van het zeehavenkanaal van Delfzijl. Langs de geul liggen dammetjes van basalt die bij hoogwater onderlopen. Op de dammetjes staan onverlichte bakens. Het kopbaken aan de zuidzijde staat iets te ver naar het zuiden. Houdt dus ruim afstand, minimaal 4 meter.

Naast de haveningang ligt een uitwateringsgeul van het gemaal Rozema. Soms wordt hierdoor gespuid, en heb je dus tot de splitsing tegenstroom. In andere gevallen heb je stroom tegen totdat je door de keersluis bent, tenzij het weinig heeft geregend en er in het geheel niet gespuid wordt. De stroom in de keersluis kan sterk zijn (drie knoop).

Haven

Als je de keersluis door bent, ben je in het haventje. De haven heeft drie armen. De ligplaatsen liggen aan de meest noordelijke (aan stuurboord), met aan de stuurboord zijde de boxen met uitdaging (scherpe bocht, en geen bolder op de kop van de steiger) en de wat grotere ligplaatsen, en aan bakboord de ligplaasten zonder extra uitdaging (maar ook geen bolder op kop). Het havencafe ligt tactisch aan de zijde met boxen met uitdaging, zo staan er geen masten in beeld.

De middelste arm is de uitwateringssluis van gemaal Cremer. Deze wordt zelden gebruikt. Er ligt een drijfsteigertje, maar die ligt meestal vol, en waarom zou je er als passant ook willen liggen?

De linker arm leidt naar de sluis. Daar is ook een drijfsteigertje om een sluis schutting af te wachten. De sluis is een apart geval. Mooi, met, zeker voor een sluis, zeer veel gazon, alleen duur het schutten wat lang. Daarom ligt er een drijfsteiger in de sluis. Er wordt soms ook door de schutsluis gespuid.

De havenmeester (erg behulpzaam) is te vinden in het havencafe. In het havenkantoor is hij zelden.

De haven valt met springtij net droog, maar de bodem heeft ongeveer de consistentie van appelmoes. Met een kielboot kan je er prima liggen.

Dorp

Het dorp is niet heel groot, maar met 2 gemalen, waarvan 1 een museum (gemaal Cremer), een soort parkje iets naar het zuiden, een camping met een zeestrand dat bij laagwater direct aan de blubber ligt, en een pittoreske oude schutsluis (niet meer in gebruik), en een kunstexpositie heeft het wel wat.

De kunstexpositie is tussen het havenkantoor en het cafe.

Het strand ligt ten noorden van de jachthaven. Bij hoogwater ligt er een dun laagje water op de blubber.

Faciliteiten

Het havencafe is van de vrouw van de havenmeester (ook erg behulpzaam). Erg vriendelijke mensen, en ditto sfeer in het cafe. Je kan er redelijk eten. Een beter restaurant hebben we in Termunterzijl nog niet gevonden. Vlak bij de haven is een vis-snackbar, waar alles het zelfde smaakt, behalve de gerookte makreel, die is best goed. Iets verderop is een iets beter vis(uiteraard)restaurant. De vis is goed, de porties zijn ruim, maar de bereiding is wat eentonig.

De supermarkt is klein, maar wel redelijk dichtbij. Neem de brug over het termunterzijldiep, en loop nog 5 minuten door. Hier is ook het visrestaurant. Je kan in de supermarkt met pin betalen en eventueel bijpinnen. Het dichtstbijzijnde tankstation, watersportwinkel en pinautomaat zijn in Delfzijl.