Teerling

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 11 dec 2006 om 17:54
Technische gegevens
Type Waterrat
Lengte over alles 5,51m
Lengte waterlijn 5,40m
Breedte 2,10m
Diepgang 0,90m
Gewicht ~ 650 kg
Ballast
Doorvaarthoogte
Zeiloppervlakte aan de wind 17,65 m2
Zeiloppervlakte ruime wind 30 m2
Spinnaker 22 m2
Vaargebied Friesland, IJsselmeer en Waddenzee


Teerling met spinnaker

Op deze pagina kun je een beschrijving vinden van de eerste Waterrat genaamd Teerling. Haar naam is afgeleid van Julius Ceasars 'Alea iacta est' ("De teerling is geworpen"). Deze uitspraak deed hij nadat hij met zijn leger de Rubicon overstak. Deze oversteek werd door Pompeius gezien als een aanval op Rome. Met deze uitspraak gaf Caesar aan dat hij zich bewust was van het risico dat hij liep, maar dat hij zou doorzetten.

Het ontwerp Waterrat is voor Euros erg revolutionair. Het is de eerste zelf gebouwde boot die niet gemaakt is met de insteling 'dikker en zwaarder is beter'. Ze is daardoor erg teer geworden, wat een zeker risico is binnen de vereniging. Maar ook haar ontwerp is (voor Euros begrippen) revolutionair. Teerling naast een E22.

Als ze naast de andere Eurosbootjes ligt valt onmiddellijk haar rompvorm op: ze oogt moderner, is iets breder, kortom ze ziet er uit alsof ze kan planeren. De kajuitopbouw is hoger dan bij de Draijers. Via deksels in het gangboord is bergruimte bereikbaar, de bakskisten. Daar kunnen de stootwillen en landvasten in opgeborgen worden. Helaas kon de bakskistopening niet breder worden dan 14 cm, zodat de Waterratten uitgerust zouden moeten worden met stootwillen met een diameter van maximaal 14 cm. Onder het voordek is ook een bergruimte. Daar ligt normaal gesproken het anker en deze ruimte noemen we dan ook de ankerbak. Verder is in de ankerbak ruimte om de zeilen op te bergen. Natte zeilen hoeven dus niet naar binnen! Via het voorste luik op het voordek wordt deze ruimte toegankelijk. Achter het ankerbakluik komt een lichtluik dat ook open kan in verband met ventilatie.

De vallier zit in tegenstelling tot de andere Euros boten aan bakboord. De reden hiervoor is dat we wilden dat de grootzeilval, die wel volgens de Euros-standaard aan stuurboord gepland was, met de hand op spanning gebracht zou kunnen worden. Maar de leuvers aan het grootzeil bevielen ons niet en nu gebruiken we het lijketouw. Deze is helaas niet met de hand op spanning te brengen, en dus zit nu ook de grootzeilval aan bakboord.

Van binnen zijn er twee hondekooien en twee kooien in de voorpunt. Alle vier de kooien zijn 2,20 meter lang. Verder is er een kookkist, waar een cardanisch opgehangen sprirituskookstel in hangt en de pannen in opgeborgen worden. Het deksel voorkomt dat de hele boot doordrenkt wordt met de spirituslucht. En met een beetje passen en meten, is hij zelfs buiten te gebruiken. Wat verder nog opvalt binnen is de maststeun, binnen Euros beter bekend als de anticonceptiepaal.