Rondtorn: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
 
k
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een rondtorn is de simpelste [[steek]] die er is. Bij een rondtorn gaat de [[lijn]] 1 keer rond het object. Het nut van een rondtorn op zich is dat de kracht aan het [[halende part]] bij gangbare materialen 10 keer zo groot is als aan het andere eind. Bij twee rondtornen na elkaar is de kracht dus 100 keer zo groot. Dit heet het "kaapstander effect" (Engels: capstan effect). Meestal is een rondtorn een onderdeel van een [[knoop]] of een [[steek]].
+
Een '''rondtorn''' is de simpelste [[steek]] die er is. Bij een rondtorn gaat de [[lijn]] 1 keer rond het object. Het nut van een rondtorn op zich is dat de kracht aan het [[halende part]] bij gangbare materialen 10 keer zo groot is als aan het andere eind. Bij twee rondtornen na elkaar is de kracht dus 100 keer zo groot. Dit heet het "kaapstander effect" (Engels: capstan effect). Meestal is een rondtorn een onderdeel van een [[knoop]] of een [[steek]].
  
 
[[categorie:knoop]]
 
[[categorie:knoop]]

Huidige versie van 17 okt 2007 om 09:44

Een rondtorn is de simpelste steek die er is. Bij een rondtorn gaat de lijn 1 keer rond het object. Het nut van een rondtorn op zich is dat de kracht aan het halende part bij gangbare materialen 10 keer zo groot is als aan het andere eind. Bij twee rondtornen na elkaar is de kracht dus 100 keer zo groot. Dit heet het "kaapstander effect" (Engels: capstan effect). Meestal is een rondtorn een onderdeel van een knoop of een steek.