Optimist

Uit EurosWiki
Versie door Kvanloobergen (overleg | bijdragen) op 27 apr 2016 om 17:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Een Optimist

De Optimist is een eenmans jeugdzeilboot. Optimisten hebben een spriettuig, een zeiloppervlakte van 3,5 m² en zijn 2,30 m lang bij 1,15 m breed. De boot is eenvoudig zelf te bouwen. Tegenwoordig zijn de meeste optimisten van polyester gemaakt, maar ze kunnen ook van hout zijn. De mast, giek en spriet zijn meestal van aluminium gemaakt, maar ook deze kunnen van hout zijn.

Historie

Van oorsprong is de optimist een zeepkist die op het water werd gebruikt om kinderen goedkoop te kunnen laten zeilen. De oorsprong blijkt nog duidelijk uit de 'badkuipachtige' vorm van de boot.

Waar kom je ze tegen

In Nederland gebruiken veel zeilscholen de optimist voor de allerjongste jeugd. Alhoewel de wedstrijdklasse officieel t/m 15 jaar is, wordt deze boot vooral gevaren door kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. De boten zijn herkenbaar aan de vaak bontgekleurde zeilen en de botsrand. Sommige zeilscholen gebruiken een polyethyleen variant van de boot, de zogenaamde oppi, deze heeft mindere zeileigenschappen (als je daar al over kunt spreken) dan de polyester en houten variant.

Optimisten bij Euros

Op de ALV van 18 november 2015 is besloten dat Euros twee Optimisten zou gaan aanschaffen voor recreatief en promogebruik op het Twentekanaal en in de omgeving van Enschede. Naar aanleiding van dit besluit is op 13 december 2015 Sweet 16 aangeschaft. Op 25 april 2016 is overgegaan tot de aankoop van de tweede optimist, Vixi.