Mast

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 21 sep 2010 om 16:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De mast is een langwerpig verticaal bootonderdeel waarlangs de zeilen omhoog gehesen worden. De mast wordt staande gehouden door de mastvoet en diverse stagen. Masten kunnen gemaakt worden van diverse materialen zoals hout, aluminium en carbon. De vorm van de doorsnede van de mast wordt mastprofiel genoemd. Bij verjongde masten wordt het mastprofiel kleiner met de hoogte.

Als jouw mast dunner en langer is dan die van andere boten, dan spreek je van een geile mast. De mast van Jaffa is dus geil. Als je bijnaam Sjaars is, je in de winter met Jaffa ingevroren ligt en toch het betere zeilgevoel wilt hebben, dan ga je even aan het roer zitten en trim je met de achterstag de mast lekker achterover. Door het krom zien trekken van de mast bekruipt je zo een gevoel van gaafheid.

De masten van de Lasers zijn niet helemaal recht meer. Dit komt doordat ze regelmatig in de Friese modder worden geparkeerd en daarna met het nodige gespring op het zwaard weer met grof geweld er in de verkeerde richting uit worden geforceerd.

Masttrim

Niet alleen de vorm van het profiel, maar ook de helling en buiging van de mast heeft invloed op de vorm van de zeilen en daarmee de bootsnelheid. Je kunt de mast instellen op de meest optimale stand voor de omstandigheden van dit moment. Dit het het trimmen van de mast en gebeurt meestal bij wedstrijdboten zoals Jaffa en de lasers. Voor meer informatie hierover zie het artikel Masttrim.