Hogedrukgebied: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
k
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''hogedrukgebied''' is een gebied waar de luchtdruk hoog is. Drukgebieden zijn een oorzaak van [[wind]]. Wind om een hogedrukgebied draait vanuit de lucht gezien met de wijzers van de klok mee.
+
Een '''hogedrukgebied''' is een gebied waar de luchtdruk hoog is. Op een weerkaart wordt een hogedrukgebied aangegeven met de letter <big>'''H'''</big>.
 +
 
 +
Drukgebieden zijn een oorzaak van [[wind]]. Op het noordelijk halfrond draait de wind om een hogedrukgebied met de wijzers van de klok mee (vanuit de lucht gezien). Op het zuidelijk halfrond is dit precies tegengesteld. Deze draaiingen worden veroorzaakt door de draaiing van de aarde.
 +
 
 +
== Zie ook ==
 +
* [[Lagedrukgebied]]
 +
* [[Wind]]
  
 
== Externe links ==
 
== Externe links ==
Regel 6: Regel 12:
 
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Luchtdruk Wikipedia over luchtdruk]
 
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Luchtdruk Wikipedia over luchtdruk]
  
[[categorie:woordenboek]]
+
[[categorie:meteorologie]]

Huidige versie van 4 nov 2008 om 12:23

Een hogedrukgebied is een gebied waar de luchtdruk hoog is. Op een weerkaart wordt een hogedrukgebied aangegeven met de letter H.

Drukgebieden zijn een oorzaak van wind. Op het noordelijk halfrond draait de wind om een hogedrukgebied met de wijzers van de klok mee (vanuit de lucht gezien). Op het zuidelijk halfrond is dit precies tegengesteld. Deze draaiingen worden veroorzaakt door de draaiing van de aarde.

Zie ook

Externe links

Veel meer interessante informatie over hogedrukgebieden is te vinden in het wikipedia artikel.