Dieselmotor

Uit EurosWiki

Voor een uitleg over hoe deze motor werkt zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dieselmotor

Belangrijkste is dat de compressiedrukken in de cilinders van deze motoren veel hoger zijn dan bij een benzinemotor. Door de hogere druk die bereikt wordt zal de diesel die onder hoge druk (1500bar!!) ingespoten wordt vanzelf gaan ontbranden.

Hoewel de zelfontbrandingstemperatuur relatief laag ligt is diesel geen vluchtige brandstof dat zo in motorhokken kan verdampen en tot ontplofgevaarlijke situaties kan leiden. Dat is een reden dat de scheepvaart liever dieselmotoren gebruikt. Daarnaast kun je aan het water veel makkelijker diesel tanken dan benzine (wat is het kip en het ei ;) De motoren zijn geschikt gemaakt voor boten door op de uitlaatpoorten een extra koelblok te maken waar koelwater doorheen loopt en zo de uitlaatgassen extra afkoelt. Dat is wel prettig omdat anders je motorhok een kachel heeft van 500 graden celcius.

Binnen Euros hebben 2 boten een diesel motor: de EH en Jaffa. De EH heeft een DAF 615 een 6-cilinder motor met directe inspuiting en is teruggeschroeft naar ongeveer 85pk. De koeling gebeurd door een intern koelcircuit.

Jaffa heeft een yanmar 2-cilinder van rond de 15 pk. Deze motor wordt direct koeling door buitenwater.

Direct ingespoten motoren kunnen t.o.v. indirect ingespoten motoren (meeste auto's) tot lagere buitentemperaturen (tot ongeveer -10graden celcius) nog zelf starten en hoeven dus niet voorgegloeid te worden. Wordt het kouder dan -10 dan zullen ook de EH en Jaffa niet meer willen starten omdat beide geen koudestartinstallatie hebben. Een handmatige koudestart kan je bij een automaterialenzaak kopen in de vorm van een busje 'ether' of 'startpilote' en dit in de inlaatbuis spuiten tijdens het starten. Maar gebruik dit met mate want de motor vind dat niet zo fijn.