Basis- en Gevorderdencursus

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 26 jan 2007 om 22:56

De Basis- en Gevorderdencursus is een zeilcursus voor beginners en gevorderde zeilers waarin op een zeilschoolachtige manier les wordt gegeven. De Basis- en Gevorderdencursus wordt vaak afgekort tot BG-cursus of BG. De BG wordt vaak in het voorjaars gehouden en neemt bij voorkeur zo'n 7 dagen in beslag, verdeeld over 2 of 3 lange weekenden die kort na elkaar zijn. Cursisten zouden bij hoge voorkeur beide weekenden mee moeten gaan.

Geschiedenis

Oorspronkelijk is er een basiscursus opgezet omdat men vond dat die miste in het aanbod van evenementen. Leden die lid waren maar niet of nauwelijks konden zeilen, deden er simpelweg veel te lang over om waardig te worden. Na de eerste basiscursus waren de ervaringen zo goed, dat het jaar erop de gevorderdencursus erbij is bedacht.

Inhoudelijk

De BG wordt gezeild in Jonkie en 2 tot 4 polyvalken en vindt plaats in Akkrum. Vaak wordt er geprobeerd om in de caravan te koken en te slapen, vanwege het hogere comfort ten opzichte van de valken. Op elke boot zitten maximaal 3 deelnemers en een goede instructeur. De basiscursus behandelt alle basismanoeuvres, zoals overstag, gijpen, stormrondje, aanleggen en afvaren van hogerwal en langswal en natuurlijk de nodige hoeveelheid zeiltermen en knopen.
De gevorderdencursus is voor mensen die de basis al redelijk beheersen. Zij krijgen, naast de onderdelen van de basiscursus, de doorgaans wat lastigere manoeuvres zoals een lagerwal aanleg en afvaart, man-over-boord, opkruisen in nauw vaarwater, het passeren van bruggen.

Iemand die de basiscursus heeft gedaan zou, als het goed is, een goed bemanningslid moeten zijn. Na de gevorderdencursus is iemand ongeveer "valkwaardig" en zou vrij snel waardig voor een Eurosboot, zoals bijvoorbeeld Jonkie, kunnen worden.