Anticonceptiepaal

Uit EurosWiki
Versie door Kvanloobergen (overleg | bijdragen) op 7 feb 2015 om 12:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De Anticonceptiepaal van Teerling

RVS paal onder de mast in Raaskal, Teerling en Overtijd. Dankt zijn naam aan het feit dat het enigszins een obstakel vormt bij bepaalde activiteiten door zijn locatie midden in de kajuit.

In tegenstelling tot wat de naam doet voorkomen is dit niet de primaire functie van de anticonceptiepaal maar slechts een bijeffect. De voornaamste functie is het opvangen van de vertikale krachten van de mast.

Jonkie, Lichtekooi en Doordraijer hebben geen anticonceptiepaal maar een mastschot dat de krachten opvangt. Dit verklaart meteen de populariteit van Jonkie bij stelletjes. Bij Jonkie zit dit schot niet recht onder de mast waardoor de krachten minder goed opgevangen worden. Spinnakeren met veel wind is daarom niet aan te bevelen op Jonkie.

Jaffa heeft een doorgestoken mast. Hierbij loopt de mast door het dek heen tot op de kiel, ook hierbij heb je een anticonceptiepaal of mastschot nodig. Omdat anders het dek omhoog word getrokken door de vallen waar veel spanning op staat. Doordat de voorpunt in Jaffa, waar de doorgestoken mast zich bevindt, geen kooien bevat is het bijeffect waaraan de anticonceptiepaal zijn naam dankt op Jaffa niet aanwezig.