Ebenhaëzer

Mailinglijst:schipperscollege@euros.nl
Fotoboek:Ebenhaëzer-album
Lengte over allesca. 30 m
Lengte waterlijn25.63 m
Breedte5,03 m
Diepgang0,90 m
Doorvaarthoogte21,50 m
Zeiloppervlakte aan de windca. 160 m2
Zeiloppervlakte ruime windca. 175 m2
Aantal slaapplaatsen23-40
LigplaatsWorkum
Bouwjaar1914
VaargebiedFriesland, IJsselmeer en Waddenzee
Gewicht35 ton

Het vlaggenschip

De Ebenhaëzer voor het eerst onder zeil in 1974De Drienerlose Zeilvereniging Euros is sinds 1967 in het gelukkige bezit van de klipperaak 'Ebenhaëzer'. Het schip is al die tijd van groot belang geweest voor de vereniging. Het is een prachtige uitvalbasis voor verenigingsevenementen en als zeilschip biedt de Ebenhaëzer aan Twentse studenten de mogelijkheid om met een grote platbodem te leren zeilen!

De geschiedenis

De Ebenhaëzer werd in 1914 gebouwd in Zwartsluis als vrachtschip. Er werd vooral turf en stenen vervoerd, maar omdat het laadvermogen van het schip niet voldoende bleek, werd in 1923 besloten het schip te verlengen tot de huidige 25 meter waardoor de maximale waterverplaatsing 104 ton werd. Omdat het schip nog geen motor bezat werd vlak voor de tweede wereldoorlog een opduwertje gekocht waardoor de schipper minder afhankelijk was van de wind. In 1944 werd het schip in het Apeldoornse kanaal door de Duitsers tot zinken gebracht. Na de oorlog werd de Ebenhaëzer gerepareerd en tot 1964 werd er nog af en toe een reisje mee gemaakt. Daarna lag de Ebenhaëzer bij een opkoper waar het in 1967 in verwaarloosde staat werd opgekocht door een stel fanatiekelingen uit Twente.

piano in de mast

Het schip was vooral aantrekkelijk voor de Twentse zeilvereniging vanwege de beperkte zeilmogelijkheden in het Twentse land. Met een drijvende verplaatsbare uitvalsbasis kon het zeilgebied naar een voor watersport aantrekkelijker gebied worden verplaatst.

Het schip moest eerst grondig gerestaureerd en schoongemaakt worden en in 1970 werd een binnenboorddiesel gekocht. De vereniging had zo eindelijk een goed en verplaatsbaar motorschip. Nadat in 1972 de nodige financiële middelen gevonden waren, kon er begonnen worden met de ombouw tot zeilschip. In het voorjaar van 1974 was D.Z. Euros de trotse eigenaar van een authentieke zeilende klipperaak

Ebenhaëzer gaat hardSinds die tijd heeft de Ebenhaëzer een geheel eigen plaats binnen de vereniging verworven. Regelmatig worden met groepen aan boord tochten naar het IJsselmeer en de Waddenzee gemaakt. Daarnaast wordt het schip nog steeds gebruikt waarvoor het in 1967 werd gekocht, namelijk als 'Homeschip' tijdens verenigingsevenementen. In totaal wordt de Ebenhaëzer zo'n 150 dagen per jaar gebruikt wat een enorme toename is sinds de beginperiode. Als thuishaven gedurende het vaarseizoen dient de stad Workum.

In de wintermaanden ligt de Ebenhaëzer aan het Universitair Watersportcomplex van de drie Eurosverenigingen (zeil-, roei- en kanovereniging) waar het jaarlijkse onderhoud plaatsvindt. In april wordt dan weer met een geheel opgefriste Ebenhaëzer de tocht naar het noorden ondernomen, om dan weer een heel seizoen intensief te worden gebruikt.

 

Meer informatie over het varen op de Ebenhaëzer vind je op de pagina van het Schipperscollege