Over Euros Zeilen

De vereniging

Euros Zeilen is de zeilvereniging van de Universiteit Twente. Zeilen is een sport waar veel studenten tijdens hun studententijd mee in aanraking komen, tijdens zeilweekenden met de studenten- of studievereniging en voor iedereen die het wil bij ons! Wij zijn een veelzijdige vereniging, die zich richt op beoefenen van de zeilsport en gezelligheid onder de leden. Zowel voor leuke relaxte zeilweekenden, wedstrijdzeilen en samen borrelen kun je prima bij Euros terecht. Ook degenen die nog niet kunnen zeilen, zullen hun draai bij ons kunnen vinden!Activiteiten

‘Wat kan ik bij jullie zeilvereniging verwachten?’

Ons vaarseizoen loopt van eind maart tot begin november. Gedurende deze periode worden er bijna elk weekend evenementen georganiseerd. Deze evenementen zijn onder te verdelen in instructie-evenementen, gezelligheidsevenementen en wedstrijden.

Instructie - Ieder jaar wordt er een meerdaagse zeilcursus georganiseerd, die geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Het niveau van de instructie wordt aangepast op de deelnemers, waarbij je zelf kunt aangeven wat je zou willen leren. Daarnaast worden er regelmatig instructieweekenden op verschillende boten uit de Eurosvloot aangeboden. Hierbij wordt de instructie toegespitst op het boottype en kun je een bepaalde boot goed leren kennen. Daarnaast worden er in de zomervakantie ook nog twee instructieweken georganiseerd, waarbij verschillende boten mee gaan.

Gezelligheid - Naast evenementen gericht op instructie worden er ook gezelligheidsevenementen georganiseerd. Hierbij valt te denken aan de Frieslandzwerfweek in de zomer, waarbij met de vereniging ongeveer 10 dagen aan één stuk gevaren wordt, maar ook de zeezeilperiodes, waarbij met onze zeezeiler ‘Jaffa’ naar een verre bestemming wordt gevaren. Zo zijn we onder andere al naar Spanje, Noorwegen, de Azoren en het Verenigd Koninkrijk geweest. Ook cruisen door Friesland, het IJsselmeer en de Waddenzee behoren tot de mogelijkheden, we doen van alles!

Wedstrijden - Bij Euros wordt er regelmatig meegedaan aan zeilwedstrijden. Leden varen mee met de Caférace, het NSK, de Nestor Trophy en het SLAK, waarbij zij het opnemen tegen andere studentenzeilverenigingen. Ook is er de afgelopen jaren een interne wedstrijd georganiseerd waarbij leden het op Valken tegen elkaar hebben opgenomen.

Vrije uitgifte - Wanneer er geen evenementen gevaren worden met een boot van Euros, kunnen leden deze zelf reserveren (‘in de uitgifte nemen’) en een leuke tocht gaan varen.Activiteiten

‘Wat doen jullie buiten het vaarseizoen?’

Borrels - Naast het zeilen en klussen vindt er iedere eerste en derde woensdag van de maand een uiterst gezellige borrel plaats, waarbij vooraf gezamenlijk wordt gegeten. Dit doen we in onze eigen kroeg, de ‘Sevende Camer’, op het Universitair Watersportcomplex aan het Twentekanaal.

Klussen - Aan het eind van het vaarseizoen worden de boten naar het Universitair Watersportcomplex in Enschede gevaren. Hier worden ze gedurende het winterseizoen in onze loods gestald voor onderhoud en reparaties. Het onderhoud van de Eurosvloot wordt door de vereniging zelf gedaan. De maandagavond is bij Euros standaard klusavond. Zelfs wanneer je twee linkerhanden hebt kun je jezelf nuttig maken tijdens zo’n avond.


Vaargebied

‘Maar waar zeilen jullie dan?’

Zoals je misschien al hebt gezien is er naast het watersportcomplex niet heel veel water om op te zeilen. Tijdens borrels leggen we wel eens bootjes in het water, maar primair zeilen we niet in Enschede. Waar we wel zeilen? In de prachtige provincie Friesland, op het IJsselmeer en de Waddenzee en met onze zeezeilboot van Noorwegen tot Spanje. Doordeweeks zijn deze reizen moeilijk te combineren, dus wij gaan voor gezelligheid in het weekend! Er worden elk jaar vele evenementen in de weekenden gepland waar ieder lid zich kan inschrijven, zodat je samen met je verenigingsgenoten vrijdag op de trein kan stappen om na een ontzettend leuk weekend zondag weer terug te komen. Hierna nemen we alle mooie verhalen en nog veel meer mee naar de bar in onze sociëteit in Enschede, waar elke eerste en derde woensdag van de maand een gezellige borrel plaatsvindt.


Veel voor weinig!

‘Is zeilen geen dure sport?’

Je kunt bij Euros deelnemen aan de gaafste evenementen, waarvan de deelnamekosten vele malen lager liggen dan bij een gemiddeld zeilkamp of zeilvakantie. Daarnaast kun je Eurosboten in de uitgifte nemen voor een prijs die een stuk lager is dan de huur van een boot bij een standaard verhuurder. Zeilen bij Euros bespaart je dus veel geld!

Kun je al zeilen of wil je graag leren zeilen, maar weet je niet of een lidmaatschap bij Euros iets voor jou is? Ga dan eens met één van onze introductieweekenden!


Jaffa
30 voets one-off

Jaffa is een 30 voets racer / cruiser waar zowel wedstrijden als zeezeilperioden mee gevaren kunnen worden. Landen waar Jaffa de afgelopen jaren is geweest zijn o.a.: Engeland; Frankrijk; Spanje; Noorwegen; Finland en Schotland.

Raaskal
Waterrat

Raaskal is een door Euros zelfgebouwde boot van het type Waterrat. Raaskal ligt in Akkrum en is mede hierdoor erg geschikt om Friesland te ontdekken, maar ook het IJsselmeer en de Waddenzee zijn geen onbekend terrein voor dit bootje. Door de gele kleur is hij al van verre te zien.

De Witte Draeck
Varianta 18

De Witte Draeck is een kajuitboot van het type Varianta 18 die sinds 2013 dienst doet als onze instructieboot. Daarnaast wordt ze vaak gebruikt om door Friesland te toeren en ook op het IJsselmeer en de Waddenzee kun je prima met deze boot uit de voeten. De boot wordt ook wel liefkozend ‘Drekje’ genoemd.

Triskaidekaphobia & Laserop
Laser 2

Euros heeft twee Laser 2's in de vaart op dit moment. Deze tweepersoons zwaardboten vormen de snelste klasse van Euros, zeker bij wat hardere wind is spectaculair zeilen gegarandeerd!

Valk
Valk

Valken zijn boten die praktisch onverwoestbaar zijn en daardoor veel worden verhuurd. Hoewel ze geen onderdeel zijn van onze eigen vloot worden ze regelmatig gebruikt als aanvulling op onze eigen boten voor grotere evenementen, waar ze zowel gebruikt worden om serieus te zeilen als om lekker mee te spelen.