Wrikken: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Regel 1: Regel 1:
Het voortbewegen van een boot door middel van een [[wrikriem]].
+
'''Wrikken''' is het voortbewegen van een boot door middel van een [[wrikriem]]. De wrikriem wordt in de [[wrikdol]] gelegd, deze bevindt zich op het [[achterdek]]. Door het bovenuiteinde van de wrikriem van stuurboord naar bakboord te bewegen, beweegt het deel dat in het water zit van bakboord naar stuurboord. Aan het einde van zo'n slag draai je de wrikriem door de horizontale evenwichtsstand om de volgende slag te maken. Tijdens het wrikken sta je in de kuip en kijk je naar achteren.
 +
 
 +
Wrikken is een kunstje dat je moet leren door het vaak te doen, mits je de goede techniek gebruik. Zo zijn er leden geweest die een [[verticale evenwichtsstand]] gebruikten, waardoor ze de kunst van het wrikken maar niet meester werden.  
  
 
[[Categorie:Zeilterm]]
 
[[Categorie:Zeilterm]]

Versie van 16 dec 2006 15:33

Wrikken is het voortbewegen van een boot door middel van een wrikriem. De wrikriem wordt in de wrikdol gelegd, deze bevindt zich op het achterdek. Door het bovenuiteinde van de wrikriem van stuurboord naar bakboord te bewegen, beweegt het deel dat in het water zit van bakboord naar stuurboord. Aan het einde van zo'n slag draai je de wrikriem door de horizontale evenwichtsstand om de volgende slag te maken. Tijdens het wrikken sta je in de kuip en kijk je naar achteren.

Wrikken is een kunstje dat je moet leren door het vaak te doen, mits je de goede techniek gebruik. Zo zijn er leden geweest die een verticale evenwichtsstand gebruikten, waardoor ze de kunst van het wrikken maar niet meester werden.