Wedstrijdzeilen

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 4 jun 2009 om 22:29

Er zijn kort gezegd twee vormen van zeilen: het recreatieve- of toerzeilen en het actievere wedstrijdzeilen. Bij wedstrijdzeilen moet je een van te voren vastgesteld parcours afleggen in de kortst mogelijke tijd. Belangrijk bij wedstrijdzeilen is je voorbereiding, boat handling, en je materiaal. Om beter te kunnen presteren kan je trainen waardoor je boat handling verbetert.

Vormen van wedstrijdzeilen

Drie gangbare vormen van wedstrijdzeilen kunnen onderscheden worden, fleet race, match race en teamzeilen.

De meest populaire is de Fleet race. Hierbij probeert elke deelnemer zo snel mogelijk bij de finishlijn aan te komen zonder aandacht te schenken aan wat de rest van de deelnemers doet; een goed voorbeeld zijn de Olympische Spelen.

De tweede bekende vorm van wedstrijdzeilen is het zogenaamde Match Racen. Hierbij varen er slechts twee boten en is het enkel je doel om sneller te zijn dan je tegenstander. Hoe lang je er absoluut over doet is niet relevant. De meest prestigeuze wedstrijd in match race vorm is natuurlijk de America's Cup.

Een derde vorm van wedstrijdzeilen is dus het teamzeilen. Hierbij gaat het er om, om met je team sneller over de finishlijn te gaan dan de tegenstander.

Wedstrijdzeilen bij Euros

Euros doet op meerdere manieren aan wedstrijzeilen. Drie types boten van ons worden hierbij gebruikt: Laser 2's, Jaffa, en de Ebenhaëzer. Bij sommige wedstrijden worden huurboten gebruikt; dit zijn bijvoorbeeld de SLAK en de zeezeilrace. In vroeger dagen werd er ook met Lichtekooi nog wel eens een wedstrijd gevaren.

Een paar jaarlijkse hoogtepunten qua wedstrijden waaraan Euros doorgaans meedoet zijn:

Wedstrijd Boottype
SLAK Skûtsje
Sneekweek Laser 2
EK / WK Laser 2

(twee-jaarlijks)

Laser 2
Muider Hardzeildagen Ebenhaëzer
Klipperrace Ebenhaëzer
NSK-I Polyvalk
North Sea Regatta Jaffa

Het wedstrijdzeilen op Jaffa wordt geregeld door het Wedstrijdteam.

Zie ook