Vangsheet en Strijken: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''vangsheet''' is een manier om de [[grootschoot]] te voeren. Deze wordt onder andere toegepast op [[Jonkie]] en [[Laser 2]]'s. Het bijzondere is de manier waarop de [[twist]] wordt geregeld.
+
Het strijken van een [[mast]] of [[zeil]] is het naar beneden halen op een gecontroleerde manier.
  
Vang is engels voor [[neerhouder]]. Een vangsheet is de schootvoering waarbij de twist zoveel mogelijk door de neerhouder wordt bepaald. De schoot bepaalt alleen de stand van de [[giek]] in horizontale richting. Het aangrijpingspunt van de grootschoot moet daarom zo hoog mogelijk zitten, zodat de schoot horizontaal aan de giek trekt. Dit wordt bereikt door twee lijntjes schuin naar onder te laten lopen vanaf het onderste [[blok]] van de grootschoot, een naar [[stuurboord]] en een naar [[bakboord]]. Omdat het niet prettig is om de [[klem]] van de grootschoot ergens los aan wat touwtjes te hebben hangen, wordt het [[halende part] op een prettige plek door een vast gemonteerd blok met klem geleid. Wanneer de grootschoot 5 keer [[vertraagd]] is, grijpt 1 part dus niet hoog aan, maar onder in de [[kuip]].
+
Voor het strijken van een mast wordt vaak een aparte constructie gebruikt. Bij de Ebenhaëzer zij dat de [[bokkepoten]]. Op [[E22]]'s worden daar de [[spiboom|spinnakerbomen]] voor gebruikt. Op kleinere boten wordt de mast op de hand gestreken. Het grootste gevaar bij het strijken en weer zetten van de mast is dat er een [[wantspanner]] scheef zit, zodat die tijdens het zetten verbuigt. Buig in zo'n geval de wantspanner niet recht om hem weer te kunnen gebruiken. Bij het weer recht buigen verliest de wantspanner een groter deel van de sterkte dan bij het verbuigen.
  
Bij de laser 2 is hier nog een aanpassing aan gedaan. Daar zijn de twee lijntjes die van het onderste grootschootblok schuin naar beneden lopen is lengte instelbaar. Zo is een extra manier om de twist te regelen gerealiseerd zonder een [[overloop]].
+
Een zeil strijken doe je door de [[val]] los te gooien en het zeil naar beneden te halen. Bij veel wind kan dit lastig zijn. Zorg er daarom voor dat je de fok strijkt en het grootzeil reeft voordat dit niet meer lukt. Vooral bij [[fok|rolfokken]] is dit een probleem. Als de fokroller stuk gaat door de harde wind, moet je de genua eerst helemaal uitrollen voordat je hem kan strijken. Bij veel wind is dit erg lastig en dus gevaarlijk.
  
[[Afbeelding:Vangsheet.JPG]]
+
== Zie ook ==
 +
[[Stappenplan mast strijken E22]]
  
[[categorie:bootonderdeel]]
+
[[categorie:zeilterm]]

Versie van 20 okt 2007 16:36

Het strijken van een mast of zeil is het naar beneden halen op een gecontroleerde manier.

Voor het strijken van een mast wordt vaak een aparte constructie gebruikt. Bij de Ebenhaëzer zij dat de bokkepoten. Op E22's worden daar de spinnakerbomen voor gebruikt. Op kleinere boten wordt de mast op de hand gestreken. Het grootste gevaar bij het strijken en weer zetten van de mast is dat er een wantspanner scheef zit, zodat die tijdens het zetten verbuigt. Buig in zo'n geval de wantspanner niet recht om hem weer te kunnen gebruiken. Bij het weer recht buigen verliest de wantspanner een groter deel van de sterkte dan bij het verbuigen.

Een zeil strijken doe je door de val los te gooien en het zeil naar beneden te halen. Bij veel wind kan dit lastig zijn. Zorg er daarom voor dat je de fok strijkt en het grootzeil reeft voordat dit niet meer lukt. Vooral bij rolfokken is dit een probleem. Als de fokroller stuk gaat door de harde wind, moet je de genua eerst helemaal uitrollen voordat je hem kan strijken. Bij veel wind is dit erg lastig en dus gevaarlijk.

Zie ook

Stappenplan mast strijken E22