Bestand:Fig37b.gif en Vangsheet: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
 
Regel 1: Regel 1:
 +
Een '''vangsheet''' is een manier om de [[grootschoot]] te voeren. Deze wordt onder andere toegepast op [[Jonkie]] en [[Laser 2]]'s. Het bijzondere is de manier waarop de [[twist]] wordt geregeld.
  
 +
Vang is engels voor [[neerhouder]]. Een vangsheet is de schootvoering waarbij de twist zoveel mogelijk door de neerhouder wordt bepaald. De schoot bepaalt alleen de stand van de [[giek]] in horizontale richting. Het aangrijpingspunt van de grootschoot moet daarom zo hoog mogelijk zitten, zodat de schoot horizontaal aan de giek trekt. Dit wordt bereikt door twee lijntjes schuin naar onder te laten lopen vanaf het onderste [[blok]] van de grootschoot, een naar [[stuurboord]] en een naar [[bakboord]]. Omdat het niet prettig is om de [[klem]] van de grootschoot ergens los aan wat touwtjes te hebben hangen, wordt het [[halende part] op een prettige plek door een vast gemonteerd blok met klem geleid. Wanneer de grootschoot 5 keer [[vertraagd]] is, grijpt 1 part dus niet hoog aan, maar onder in de [[kuip]].
 +
 +
Bij de laser 2 is hier nog een aanpassing aan gedaan. Daar zijn de twee lijntjes die van het onderste grootschootblok schuin naar beneden lopen is lengte instelbaar. Zo is een extra manier om de twist te regelen gerealiseerd zonder een [[overloop]].
 +
 +
[[Afbeelding:Vangsheet.JPG]]
 +
 +
[[categorie:bootonderdeel]]

Versie van 25 jul 2007 14:02

Een vangsheet is een manier om de grootschoot te voeren. Deze wordt onder andere toegepast op Jonkie en Laser 2's. Het bijzondere is de manier waarop de twist wordt geregeld.

Vang is engels voor neerhouder. Een vangsheet is de schootvoering waarbij de twist zoveel mogelijk door de neerhouder wordt bepaald. De schoot bepaalt alleen de stand van de giek in horizontale richting. Het aangrijpingspunt van de grootschoot moet daarom zo hoog mogelijk zitten, zodat de schoot horizontaal aan de giek trekt. Dit wordt bereikt door twee lijntjes schuin naar onder te laten lopen vanaf het onderste blok van de grootschoot, een naar stuurboord en een naar bakboord. Omdat het niet prettig is om de klem van de grootschoot ergens los aan wat touwtjes te hebben hangen, wordt het [[halende part] op een prettige plek door een vast gemonteerd blok met klem geleid. Wanneer de grootschoot 5 keer vertraagd is, grijpt 1 part dus niet hoog aan, maar onder in de kuip.

Bij de laser 2 is hier nog een aanpassing aan gedaan. Daar zijn de twee lijntjes die van het onderste grootschootblok schuin naar beneden lopen is lengte instelbaar. Zo is een extra manier om de twist te regelen gerealiseerd zonder een overloop.

Vangsheet.JPG

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie2 jan 2021 18:32Miniatuurafbeelding voor de versie van 2 jan 2021 om 18:321.044 × 474 (6 kB)Maintenance script (overleg | bijdragen)

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt: