Viertakt: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''viertaktmotor''' is een zuigermotor die twee complete omwentelingen maakt om weer in de uitgangstoestand terug te keren. De motor is uitgevonden door Nicolaus Otto in 1876, en wordt daarom soms ook wel Ottomotor genoemd. Vrijwel alle motoren die we bij Euros gebruiken (zowel [[inboordmotor|binnen-]] als [[buitenboordmotor|buitenboord]]) zijn viertaktmotoren. De motor van de bijboot van [[Jaffa]] is de enige uitzondering.
+
Een '''viertaktmotor''' is een zuigermotor die twee complete omwentelingen maakt om weer in de uitgangstoestand terug te keren. De motor is uitgevonden door Nicolaus Otto in 1876, en wordt daarom soms ook wel Ottomotor genoemd. Wanneer een viertaktmotor diesel gebruikt in plaats van benzine spreken we nadrukkelijk niet over een Ottomotor, maar over een dieselmotor omdat er een fundamenteel thermodynamisch verschil is tussen deze twee motortypes. Vrijwel alle motoren die we bij Euros gebruiken (zowel [[inboordmotor|binnen-]] als [[buitenboordmotor|buitenboord]]) zijn viertaktmotoren. De motor van de bijboot van [[Jaffa]] is de enige uitzondering.
  
Viertaktbuitenboordmotoren lopen op normale Euro 95-benzine, er hoeft geen mengsmering aan te worden toegevoegd.
+
Viertaktbuitenboordmotoren lopen op normale Euro 95-benzine, er hoeft geen mengsmering aan te worden toegevoegd. Viertakt-dieselmotoren lopen op diesel, maar dat zit al wel een beetje in de naam.
  
 
== Zie ook ==
 
== Zie ook ==

Huidige versie van 10 apr 2020 om 13:12

Een viertaktmotor is een zuigermotor die twee complete omwentelingen maakt om weer in de uitgangstoestand terug te keren. De motor is uitgevonden door Nicolaus Otto in 1876, en wordt daarom soms ook wel Ottomotor genoemd. Wanneer een viertaktmotor diesel gebruikt in plaats van benzine spreken we nadrukkelijk niet over een Ottomotor, maar over een dieselmotor omdat er een fundamenteel thermodynamisch verschil is tussen deze twee motortypes. Vrijwel alle motoren die we bij Euros gebruiken (zowel binnen- als buitenboord) zijn viertaktmotoren. De motor van de bijboot van Jaffa is de enige uitzondering.

Viertaktbuitenboordmotoren lopen op normale Euro 95-benzine, er hoeft geen mengsmering aan te worden toegevoegd. Viertakt-dieselmotoren lopen op diesel, maar dat zit al wel een beetje in de naam.

Zie ook