Vezelmat

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 1 apr 2009 om 12:49

Vezelmatten zijn matten gemaakt van vezels. Vezelmatten kunnen weefsels (of: weefselmatten) zijn of hakselmatten. Bij Euros zijn dit in de meeste gevallen matten van glasvezels, dus glasvezelmatten. Verder gebruiken we carbonhybridematten, deze zijn deels carbonvezels deels glasvezels. Euros heeft ook een klein beetje carbonmat, maar dit wordt praktisch nooit gebruikt omdat het voor de meeste Eurosklussen geen toegevoegde waarde heeft en wel vrij kostbaar is.

Omdat matten met glasvezels veruit het meeste door ons worden gebruikt, wordt hieronder de opbouw van glasvezelmatten toegelicht.

Roving

In de fabriek wordt glas gesmolten en tot zeer dunne glasdraden gemaakt (filamenten). Deze glasdraden worden gebundeld tot een draad die bestaat uit meerdere evenwijdige delen (vaak 204 filamenten per vezel). Door een aantal van deze draden te bundelen tot een eindeloze streng onstaat roving. Roving is sterk en wordt gebruikt voor het maken van glasvezelmatten en glasweefsels.

Hakselmatten en Weefsels

Hakselmatten onstaan door korte stukken roving gelijkmatig over elkaar te leggen en vast te maken met een bindmiddel. Hakselmatten kunnen makkelijk worden geknipt of zelfs gescheurd tot de gewenste afmetingen. Ze zijn verkrijgbaar in diktes van 225, 300 en 450 gram per vierkante meter. Tijdens het plakken worden bijna altijd meerdere lagen op elkaar gemaakt om zo een dikker laminaat te verkrijgen.

Rovingweefsel bestaat uit geweven roving. Euros noemt deze matten vaak roving, maar feitelijk is dat incorrect omdat roving alleen het soort draad is. Rovingweefsel is verkrijgbaar in 600 gram per vierkante meter.

Glasweefsel is veel fijner dan rovingweefsel. Glasweefsel maakt geen gebruik van roving maar van glasgaren, wat dunner is. Glasweefsel is verkrijgbaar in 25, 80, 160 en 280 gram per vierkante meter.

Weefsels zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Het grootste verschil is de manier van weven. In sommige weefsels liggen de garen bijna allemaal in dezelfde richting. Dit worden Unidirectionale (UD) weefsel genoemd. Zo zijn er ook bidirectionale (vezels twee richtingen). Hakselmatten zijn een soort omnidirectionale matten, maar geen weefsels.

Er bestaan ook combinaties van vezelmat en weefsels. Een voorbeeld is Rovimat wat bestaat uit een laag 300 gram per vierkante meter rovingweefsel en een laag 300 gram per vierkante meter rovingvezelmat.

Weefsels zijn geschikter dan vezelmatten als epoxyhars wordt gebruikt. Zie daarvoor ook het artikel: Gebruik van Epoxy.

Zie ook