Vezelmat

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2009 om 17:17 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Vezelmatten''' zijn matten gemaakt van vezels. Bij Euros zijn dit in de meeste gevallen matten van glasvezels, dus '''glasvezelmatten'''. Verder gebruiken we carbon...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Vezelmatten zijn matten gemaakt van vezels. Bij Euros zijn dit in de meeste gevallen matten van glasvezels, dus glasvezelmatten. Verder gebruiken we carbonhybridematten, deze zijn deels carbonvezels deels glasvezels. Euros heeft ook een klein beetje carbonmat, maar dit wordt praktisch nooit gebruikt omdat het geen toegevoegde waarde heeft en wel vrij kostbaar is (duur).

Omdat matten met glasvezels veruit het meeste door ons worden gebruikt, wordt hieronder de opbouw van glasvezelmatten toegelicht.

Roving

In de fabriek wordt glas gesmolten en tot zeer dunne glasdraden gemaakt (filamenten). Deze glasdraden worden gebundeld tot een draad die bestaat uit meerdere evenwijdige delen (vaak 204 filamenten per vezel). Door een aantal van deze draden te bundelen tot een eindeloze streng onstaat roving. Roving is sterk en wordt gebruikt voor het maken van glasvezelmatten en glasweefselmatten.

Vezelmatten en Weefselmatten

Vezelmatten onstaan door korte stukken roving gelijkmatig over elkaar te leggen en vast te maken met een bindmiddel. Deze vezelmatten noemen we ook wel hakselmatten. Hakselmatten kunnen makkelijk worden geknipt of zelfs gescheurd tot de gewenste afmetingen. Ze zijn verkrijgbaar in diktes van 225, 300 en 450 gram per vierkante meter. Tijdens het plakken worden bijna altijd meerdere lagen op elkaar gemaakt om zo een dikker laminaat te verkrijgen.

Weefselmatten bestaan uit geweven roving. Euros noemt deze matten vaak roving, maar feitelijk is dat incorrect. Rovingweefsel zou een betere benaming zijn. Weefselmatten zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Het grootste verschil is de manier van weven. In sommige weefsels liggen de garen bijna allemaal in dezelfde richting. Dit worden Unidirectionale (UD) weefselmatten genoemd. Zo zijn er ook bidirectionale (vezels twee richtingen) en omnidirectionale weefselmatten (vezels in bijna alle richtingen). Hakselmatten zijn ook een voorbeeld van omnidirectionale matten, maar geen weefselmatten.

Er bestaan ook combinaties van vezelmat en weefselmat. Een voorbeeld is Rovimat wat bestaat uit een laag 300 gram per vierkante meter rovingweefselmat en een laag 300 gram per vierkante meter rovingvezelmat.

Weefselmatten zijn geschikter dan vezelmatten als epoxyhars wordt gebruikt. Zie daarvoor ook het artikel: Gebruik van Epoxy.

Zie ook