Verlijeren: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
k
Regel 5: Regel 5:
 
Bij het [[kruisen]] wordt de richting waarin de boot wijst vaak gezien als doel. Het verlijeren is dan het verlies van hoogte ten opzichte van dit doel. Daardoor wordt verlijeren vaaak als iets nadeligs ervaren.
 
Bij het [[kruisen]] wordt de richting waarin de boot wijst vaak gezien als doel. Het verlijeren is dan het verlies van hoogte ten opzichte van dit doel. Daardoor wordt verlijeren vaaak als iets nadeligs ervaren.
  
[[Platbodem|Platbodems]] met [[zwaard|zijzwaarden]] hebben hun zwaarden onder een hoek t.o.v. de boot staan. Daardoor kunnen ze lift genereren zonder dat de boot verlijert. Dit kan voordelig zijn voor de [[weerstand]], doordat de [[romp]] minder weerstand heeft wanneer die recht door het water gaat. Wanneer de dwarskracht ineens sterk afneemt, bijvoorbeeld doordat je in [[luwte]] terecht komt, kan je verloeveren.
+
[[Platbodem|Platbodems]] met [[zwaard|zijzwaarden]] hebben hun zwaarden onder een hoek t.o.v. de boot staan. Daardoor kunnen ze lift genereren zonder dat de boot verlijert. Dit kan voordelig zijn voor de [[weerstand]], doordat de [[romp]] minder weerstand heeft wanneer die recht door het water gaat. Wanneer de dwarskracht ineens sterk afneemt, bijvoorbeeld doordat je in [[luwte]] terecht komt, kan je [[verloeveren]].
  
 
[[categorie:zeilterm]]
 
[[categorie:zeilterm]]

Versie van 5 okt 2007 12:32

De lift die een aanhangsel genereert is evenredigaan de aanstroomhoek, zolang het profiel niet overtrokken is. Aangezien kielen en midzwaarden evenwijdig aan de boot staan, kunnen ze alleen lift genereren wanneer de boot schuin door het water gaat. Aangezien de kiel of het zwaard de boot naar loef moeten duwen, gaat de boot een beetje naar lij ten opzichte van het water. Deze zijdelingse beweging heet "verlijeren".

Aan de mate van verlijeren merk je het makkelijkst of je kiel of zwaard overtrokken is. Bij aanstromingshoeken van meer dan 15 graden zijn de meeste profielen overtrokken. Om deze reden wordt verlijeren meestal gemeten in de hoek tussen de richting waarin de boot gericht staat, en de koers. Verlijer je meer dan 15 graden, dan is je kiel of zwaard overtrokken, en moet je echt iets aan je zeilvoering of je koers doen. Dit geeft namelijk alleen maar weerstand.

Bij het kruisen wordt de richting waarin de boot wijst vaak gezien als doel. Het verlijeren is dan het verlies van hoogte ten opzichte van dit doel. Daardoor wordt verlijeren vaaak als iets nadeligs ervaren.

Platbodems met zijzwaarden hebben hun zwaarden onder een hoek t.o.v. de boot staan. Daardoor kunnen ze lift genereren zonder dat de boot verlijert. Dit kan voordelig zijn voor de weerstand, doordat de romp minder weerstand heeft wanneer die recht door het water gaat. Wanneer de dwarskracht ineens sterk afneemt, bijvoorbeeld doordat je in luwte terecht komt, kan je verloeveren.