Twist

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 17 okt 2008 om 18:37 (@picture)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De twist is de verandering van de stand van het zeil met de hoogte. Iets nauwkeuriger is het de afgeleide van de hoek tussen koorde en romp. Twist is noodzakelijk en moet kunnen worden gevarieerd met veranderende omstandigheden.

Twist in grootzeil en fok van de VO70 van Puma.

Reden voor twist

Een zeil levert lift als vleugelprofiel. Je wilt dus dat de aanstroomhoek overal iets kleiner is dan de overtrekhoek. Dit komt er in de praktijk op neer dat de hoek tussen de schijnbare wind en de koorde van het zeil ongeveer 15 graden moet zijn. Aangezien de wind boven sterker is dan onder, valt de schijnbare wind boven ruimer in dan onder. Onder vaar je dus scherper aan de wind en moet je dus de hoek tussen koorde en romp kleiner maken dan boven. Zo hou je zowel boven als onder de maximale lift.

De twist moet regelbaar zijn omdat de verandering van schijnbare windrichting niet altijd het zelfde is. Ten eerste vaar je niet altijd even snel. Ten tweede is de relatieve toename van de windsnelheid afhankelijk van de windkracht. Vanaf windkracht 3 is de wind merkbaar turbulent en zal de windsnelheid vrijwel vanaf het wateroppervlak aanzienlijk zijn. De toename met de hoogte is dan vrij klein. Bij windkracht 2 of minder is de wind grotendeels laminair en zal de windsnelheid ongeveer evenredig zijn aan de hoogte.

Twist regelen

De hoeveelheid twist regel je met de spanning op het achterlijk. Hoe meer achterlijkspanning, hoe minder twist.

Bij een fok regel je de twist door de schoothoek meer naar achter te trekken om de twist te vergroten, en vice versa. Wanneer bijvoorbeeld boven de telltale aan lij ontevreden is, en onder de telltale aan loef, heb je meer twist nodig en haal je de wagen van de genuarail naar achter of vier je de barberhauler, wat je maar op je boot hebt zitten.

Bij een grootzeil kan je de twist verkleinen door de giek naar beneden te trekken. Dit doe je door één of meerdere van de volgende manieren:

  • door je neerhouder aan te halen
  • door de overloop verder naar lij te zetten en de grootschoot in te halen.
  • door je vangsheet aan te halen (bijvoorbeeld op een laser2)
  • door de lijschoot en de loefschoot beide aan te halen (bij boten met een dubbele grootschoot zoals de Waterratten en Gigol'eau)

Dit is afhankelijk van wat er op je boot zit, van de situatie en van je persoonlijke voorkeuren.

Als je de twist wilt vergroten kan je, naast het omgekeerde te doen van wat hierboven staat, ook de kraanlijn aanhalen. Dit doe je voornamelijk bij weinig wind, wanneer alleen het gewicht van de giek al te veel spanning op het achterlijk zet. Bij lange rakken en twee grootschoten kan het echter ook bij meer wind worden gebruikt om de giek goed vast te zetten bij de juiste twist.