Man-over-boord: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
Een '''Man-over-boord''' is een [[:categorie:manoeuvre|manoeuvre]] waarbij je een man, of een object of vrouw, die overboord is geslagen zeilend weer op probeert te halen. De Man-over-boord manoeuvre wordt vaak afgekort tot '''MOB-manoeuvre''' of '''MOB'''.
 
Een '''Man-over-boord''' is een [[:categorie:manoeuvre|manoeuvre]] waarbij je een man, of een object of vrouw, die overboord is geslagen zeilend weer op probeert te halen. De Man-over-boord manoeuvre wordt vaak afgekort tot '''MOB-manoeuvre''' of '''MOB'''.
  
Er zijn meerdere standaardmanoeuvres en variaties daarop. Veel zeilscholen staan erom bekend een of twee van deze manoeuvres tot vervelens toe te oefenen met stootwillen, andere drijvende objecten of personen. Het idee is dat iemand dermate geïndoctrineerd is dat de MOB-manoeuvre al wordt ingezet voordat de persoon of object in kwestie het water raakt.<br>
+
Er zijn meerdere standaardmanoeuvres en variaties daarop. Veel zeilscholen staan erom bekend een of twee van deze manoeuvres tot vervelens toe te oefenen met stootwillen, andere drijvende objecten of personen. De idee is dat iemand dermate geïndoctrineerd is dat de MOB-manoeuvre al wordt ingezet voordat een persoon of object onverwacht te water raakt.<br>
  
Euros vind MOB-manoeuvres eigenlijk niet zo boeiend. Belangrijker is dat niemand met z'n stomme kop in het water valt als de situatie daar niet toe is. Gebeurt dat toch, dan kiest de schipper een van de volgende opties:
+
Euros vindt het oefenen van MOB-manoeuvres eigenlijk niet zo interessant. Belangrijker is dat niemand met z'n stomme kop in het water valt als de situatie daar niet toe is. Gebeurt dat toch, dan kiest de schipper een van de volgende opties:
* "''Lul, had je maar niet zo stom moeten zijn''", en vaart door
+
* ''"Lul, had je maar niet zo stom moeten zijn"'', en vaart door
* De persoon in kwestie gaat staan en loopt naar de kant ([[Friesland]] methode)
+
* De persoon in kwestie gaat staan en loopt naar de kant (de [[Friesland]] methode)
 
* Er wordt ad hoc een manoeuvre bedacht
 
* Er wordt ad hoc een manoeuvre bedacht
  
Tijdens het zeezeilen is een Man-over-boord allemaal wat lastiger, vandaar het gebruiken van een [[life-line]]. Op veel zeewaardige jachten is het erg moeilijk de drenkeling weer aan boord te krijgen. Een mogelijke remedie is om aan het [[grondblok]] van de [[grootschoot]] een [[musketonhaak]] te zetten zodat je de drenkeling aan zijn/haar reddingsvest kan optakelen met de [[giek]]. Een [[snapshackle]] voldoet niet, want die krijg je niet dicht onder dergelijke omstandigheden. Euros heeft deze wijziging tot nu toe nog niet doorgevoerd.
+
== MOB tijdens het zeezeilen ==
 +
Tijdens het zeezeilen is een man-over-boord allemaal wat lastiger. Daarom wordt op zee altijd een [[lifeline]] gebruikt zodra het begint te waaien.
  
 +
Op veel zeewaardige jachten is het erg moeilijk de drenkeling weer aan boord te krijgen. Een mogelijke oplossing is om aan het [[grondblok]] van de [[grootschoot]] een [[musketonhaak]] te zetten zodat je de drenkeling aan zijn/haar reddingsvest kan optakelen met de [[giek]]. Een [[snapshackle]] voldoet niet, want die krijg je niet dicht onder dergelijke omstandigheden. Euros heeft deze wijziging tot nu toe nog niet doorgevoerd. Ook kan een van de vallen gebruikt worden om aan te haken aan het reddingsvest.
 +
 +
Een andere optie gebruikt een van de voorzeilen. Het onderlijk van een [[fok]] wordt in het gangboord vastgemaakt. De bovenkant van het zeil wordt daarna overboord gegooid waarna de drenkeling erin moet zwemmen. Daarna wordt de tophoek van het zeil met de [[val]] omhoog gehesen. De drenkeling wordt hierdoor als het ware aan boord gevist.
 +
 +
=== Quick-Stop methode ===
 +
Op de website van de Royal Ocean Racing Club (R.O.R.C.) staan een aantal leerzame en beproefde man-over-boord methodes. De Quick-Stop methode lijkt een geschikte manier om op zee te gebruiken. Meer informatie is te vinden op hun website: [http://www.rorc.org/index.php?option=com_content&id=57 www.rorc.org]
 +
 +
== Externe links ==
 +
* http://www.rorc.org
 
[[categorie:manoeuvre]][[categorie:zeilterm]]
 
[[categorie:manoeuvre]][[categorie:zeilterm]]

Versie van 14 mei 2009 20:52

Een Man-over-boord is een manoeuvre waarbij je een man, of een object of vrouw, die overboord is geslagen zeilend weer op probeert te halen. De Man-over-boord manoeuvre wordt vaak afgekort tot MOB-manoeuvre of MOB.

Er zijn meerdere standaardmanoeuvres en variaties daarop. Veel zeilscholen staan erom bekend een of twee van deze manoeuvres tot vervelens toe te oefenen met stootwillen, andere drijvende objecten of personen. De idee is dat iemand dermate geïndoctrineerd is dat de MOB-manoeuvre al wordt ingezet voordat een persoon of object onverwacht te water raakt.

Euros vindt het oefenen van MOB-manoeuvres eigenlijk niet zo interessant. Belangrijker is dat niemand met z'n stomme kop in het water valt als de situatie daar niet toe is. Gebeurt dat toch, dan kiest de schipper een van de volgende opties:

  • "Lul, had je maar niet zo stom moeten zijn", en vaart door
  • De persoon in kwestie gaat staan en loopt naar de kant (de Friesland methode)
  • Er wordt ad hoc een manoeuvre bedacht

MOB tijdens het zeezeilen

Tijdens het zeezeilen is een man-over-boord allemaal wat lastiger. Daarom wordt op zee altijd een lifeline gebruikt zodra het begint te waaien.

Op veel zeewaardige jachten is het erg moeilijk de drenkeling weer aan boord te krijgen. Een mogelijke oplossing is om aan het grondblok van de grootschoot een musketonhaak te zetten zodat je de drenkeling aan zijn/haar reddingsvest kan optakelen met de giek. Een snapshackle voldoet niet, want die krijg je niet dicht onder dergelijke omstandigheden. Euros heeft deze wijziging tot nu toe nog niet doorgevoerd. Ook kan een van de vallen gebruikt worden om aan te haken aan het reddingsvest.

Een andere optie gebruikt een van de voorzeilen. Het onderlijk van een fok wordt in het gangboord vastgemaakt. De bovenkant van het zeil wordt daarna overboord gegooid waarna de drenkeling erin moet zwemmen. Daarna wordt de tophoek van het zeil met de val omhoog gehesen. De drenkeling wordt hierdoor als het ware aan boord gevist.

Quick-Stop methode

Op de website van de Royal Ocean Racing Club (R.O.R.C.) staan een aantal leerzame en beproefde man-over-boord methodes. De Quick-Stop methode lijkt een geschikte manier om op zee te gebruiken. Meer informatie is te vinden op hun website: www.rorc.org

Externe links