Man-over-boord en Kluslijst Jaffa 2010-2011: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
k
 
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''Man-over-boord''' is een [[:categorie:manoeuvre|manoeuvre]] waarbij je een man, of een object of vrouw, die overboord is geslagen zeilend weer op probeert te halen. De Man-over-boord manoeuvre wordt vaak afgekort tot '''MOB-manoeuvre''' of '''MOB'''.
+
Hieronder staat de '''kluslijst van Jaffa''' voor het [[klusseizoen]] '''2010-2011'''. De klussen zijn ingedeeld per [[klusploeg]], de volgordes van de punten is willekeurig.
  
Er zijn meerdere standaardmanoeuvres en variaties daarop. Veel zeilscholen staan erom bekend een of twee van deze manoeuvres tot vervelens toe te oefenen met stootwillen, andere drijvende objecten of personen. De idee is dat iemand dermate geïndoctrineerd is dat de MOB-manoeuvre al wordt ingezet voordat een persoon of object onverwacht te water raakt.<br>
+
Opzet van deze kluslijst is de [[Jaffa kluslijst 2009-2010|kluslijst van vorig jaar]]. Aangezien Jaffa toen niet naar Enschede is geweest vanwege het aanbrengen van nieuwe Neosil is er die winter betrekkelijk weinig geklust. Mogelijk zijn een aantal gecopy-paste klussen inmiddels al gedaan, bijvoorbeeld tijdens het [[zeezeilklaarmaken 2010]].
  
Euros vindt het oefenen van MOB-manoeuvres eigenlijk niet zo interessant. Belangrijker is dat niemand met z'n stomme kop in het water valt als de situatie daar niet toe is. Gebeurt dat toch, dan kiest de schipper een van de volgende opties:
+
== Tuig ==
* ''"Lul, had je maar niet zo stom moeten zijn"'', en vaart door
+
* Haalbaarheid nieuwe mast + zeilen onderzoeken en aanschaffen indien haalbaar.
* De persoon in kwestie gaat staan en loopt naar de kant (de [[Friesland]] methode)
+
* Grootzeil opnieuw laten meten door een ORC meter, is verkeerd gemeten. Meetbrief daarna aanpassen met juiste gegevens. ((Laminaat) G1 uit de meetbrief?)
* Er wordt ad hoc een manoeuvre bedacht
+
* T-rails voor genua III en genua IV iets smaller schuren zodat de twee laatste geleidertjes er ook op passen. Geleidertjes liggen aan boord. (is gedaan volgens mij)
 +
* [http://mauriprosailing.com/Merchant2/graphics/Harken/HAR3035_F.jpg Bloksokken] aanbrengen om bovenste bakstagblokken aanbrengen ter bescherming en om het getik te stoppen. Vermoedelijk is zoiets zelf wel te maken van iets als neopreen.
 +
* Ankerlicht (zie GWE)
 +
* Lazyjacks voor het grootzeil maken?
 +
* Manier verzinnen om de hoeveelheid water die door de mast heen loopt te verminderen. Mastkraag beter afkitten bij de mast. Hidde heeft weer een purprop aangebracht in de mast, maar dit lijkt niet heel erg goed te functioneren.
 +
* Constructie verzinnen die voorkomt dat het dek omhoog gaat rond de mast bij het aanlieren van vallen. Mogelijke oplossingen: wigje (van bovenaf!) of [http://www.sailinganarchy.com/fringe/2008/Vincitore%20interior.jpg lijntjes naar de mastvoet/mastbout]
 +
* Goed laten lopen genuarail (kan dat uberhaupt zonder kogellagers?) + shockkoord aanbrengen
 +
* Staaldraad tussen giek en schoot vervangen door dyneema.
 +
* Spiboombekjes
 +
<pre style="white-space:normal;">
 +
Een van de spiboom bekken is tijdens het zetten van de boom losgegaan (er stond geen kracht op). We hebben er dikke popnagels in gedaan als fix. Het is beter om er deze winter gewoon 2 bouten in te draaien zoals bedoeld is. De draad is waarschijnlijk niet metrisch (engelse maat oid).
 +
</pre>
 +
* Klemmen op de mast
 +
<pre style="white-space:normal;">
 +
De 3 klemmen onderaan de mast (2 van de boomrail) zijn allemaal stuk. Ze zijn niet los te krijgen met een schroevendraaier. (Probeer de slagschroevedraaier eens.) Ze kunnen nog gebruikt worden maar het is niet ideaal.
 +
</pre>
 +
* Reven opnieuw inscheren op een handige manier. (eerste rif vooraan ipv achteraan) Lussen op de giek vastzetten op de goede plek voor het bijbehorende rif.
 +
* Werking giek ophouder. Onderste blokken versleten?
 +
* Stoomlicht vervangen? Quote: ''Het onderste kapje is vorig jaar weggeraakt, maar dit heeft weinig gevolgen gehad voor de functionaliteit behalve dat de onderkant nou transparant is. Ik vraag me echter af of het ding goed waterdicht is. Als je de schroefjes goed aandraait om het afdichtingsrubber goed vast te klemmen vervormt het hele ding nogal. Beetje cheap ding''
 +
* Spi-boom-karretje van de mast halen. Nieuw gat boren om de haak fatsoenlijk op het karretje te maken. Kijken of de hoeveelheid lagers nog klopt
  
== MOB tijdens het zeezeilen ==
+
== Motor ==
Tijdens het zeezeilen is een man-over-boord allemaal wat lastiger. Daarom wordt op zee altijd een [[lifeline]] gebruikt zodra het begint te waaien.
+
* Zijn vorig jaar de alle ontluchtingsschroeven + toeboren (evt. rubbers, ringen etc) vervangen. Deze waren slecht / dol / brak aldus Helmich. Dit is een probleem bij het ontluchten van de motor.
 +
* Keerkoppelingoliepeil controleren als volgt, zie: [[keerkoppelingolie]]
 +
* Olie opvangkussentjes kopen + onder motor leggen (kopen bij bijv. Kniest).
 +
* Waterpomp controleren voor de terugvaart. Waarschijnlijk zijn er nieuwe lagers oid nodig.
 +
* Inspectieluik in de dieseltank bouwen. Deze moet "verzonken" worden omdat het anders niet past. Dit kan mooi als hij nagemaakt wordt als watertank
 +
* Jaarlijks onderhoud
  
Op veel zeewaardige jachten is het erg moeilijk de drenkeling weer aan boord te krijgen. Een mogelijke oplossing is om aan het [[grondblok]] van de [[grootschoot]] een [[musketonhaak]] te zetten zodat je de drenkeling aan zijn/haar reddingsvest kan optakelen met de [[giek]]. Een [[snapshackle]] voldoet niet, want die krijg je niet dicht onder dergelijke omstandigheden. Euros heeft deze wijziging tot nu toe nog niet doorgevoerd. Ook kan een van de vallen gebruikt worden om aan te haken aan het reddingsvest.
+
== GWE ==
 +
* Haalbaarheid vervanging instrumenten onderzoeken (zijn dit jaar nog niet afgeschreven). Met name de dieptemeter, log en windmeter zijn erg slecht. Dieptemeter werkt waarschijnlijk beter als ie door de romp heen steekt.
 +
* Ankerlicht maken. Gefixeerd op de mast, of iets dat in de mast gehesen kan worden en aangesluiten op het halo stopcontact op de boeg.
 +
* Afvoerslang en pomp van de plee tijdje laten weken in schoonmaakazijn om de kalkaanslag te verwijderen.
 +
* <s>Nieuwe walstroomlader kopen</s> Er is in de zomer een nieuwe in gekomen!?
 +
<pre style="white-space:normal;">
 +
De lader voor de accu’s werkt heel slecht als hij aan walstroom ligt. Het ligt misschien aan de ventilator. (Lader geeft minder stroom als ie te warm wordt) -> lader blijkt stuk na vervangen zekering, spoel doorgebrand. Tijd voor een nieuwe. (deze is 12V, 10A)
 +
Deze verkopen ze ook bij watersportzaken: [ http://www.stroomwinkel.nl/p-2013-blue-power-acculader-1210-ip20.aspx ], de vraag is of 10A nodig is, meestal heb je niet zo'n haast toch? 7A is de andere optie
 +
</pre>
 +
* Massapik boordaccus verplaatsen (iets hoger?) zodat je hem minder snel uittrapt met je voeten.
 +
* RVS watertank maken (Martin S.) en plaatsen
 +
* Voet toplicht vervangen of gehele toplicht vervangen. Waarschijnlijk is de voet niet meer verkrijgbaar omdat het een oud model betreft.
 +
* Telefoonsnoer lampje boven de kaartentafel vervangen door nieuwe.
 +
* Bedrading en connectors marifoon en AIS controleren en verbeteren. Ze werkten eerst slecht, maar nadat Menno met de connectors bezig is geweest doet die van de marifoon het weer acceptabel. Bij de AIS is de kabelkern losgebroken van de stekker. Zowiezo werken deze stekkers slechter dan verwacht (verbinding tussen coax en stekker is niet erg goed, en bovendien eigenlijk niet demonteerbaar omdat het een krimpverbinding is). Eventueel andere connectoren overwegen.
 +
* WC afsluiters testen op lekkage. Pakkingen even bekijken en schroefjes van de pakkingen bijstellen (ontbreekt er ook 1 van). Als er nieuwe pakking (vetkoord) moet komen, moet er een maatje kleiner komen waarschijnlijk. Deze konden slechts met moeite erin gestopt worden. Pakkingen zijn verkrijgbaar aan de kanaalstraat. Dick heeft ook wel verstand van het spul.
 +
* Druppelader startaccu CTEK XS800
 +
* Stekkers omschakelkastje tussen accu's vervangen door nieuwe vanwege corrosie. Duurzame oplossing: zonnepaneelstekkers + socket (1 polig) + aangekrompen draad min 20 A. Type: MC3 MC4, huidige kabel is 6mm^2?
  
Een andere optie gebruikt een van de voorzeilen. Het onderlijk van een [[fok]] wordt in het gangboord vastgemaakt. De bovenkant van het zeil wordt daarna overboord gegooid waarna de drenkeling erin moet zwemmen. Daarna wordt de tophoek van het zeil met de [[val]] omhoog gehesen. De drenkeling wordt hierdoor als het ware aan boord gevist.
+
== Binnen ==
 +
* Keuken ongehaast afmaken: alles goed verlijmen / vastzetten, beter verven, afwerklatjes etc.
 +
* Messenrek maken in de keuken.
 +
* Overwegen aardappel/uiennet als in de motorhokken van de E22s in het huidige pannenvak te maken.
 +
* Aanvaringsvak in voorpunt maken.
 +
* Verstevigingen plank voorpunt opnieuw vastmaken (misschien vastlamineren voor extra stevigheid?) (is gedaan?)
 +
* Het plankje voor de mastvoet dat ervoor zorgde dat er geen water onder de mastvoet kon komen (en dat de vloerplank heel stroef omhoog kwam) is weg.
 +
<pre style="white-space:normal;">
 +
Is dat bewust gedaan?  Volgens mij niet. Is het handig als ie weer teruggaat? ja, zeker wel. (Scheelt met schoonmaken)
 +
</pre>
 +
* Sluitingen + scharnieren kajuitbankvakken verbeteren zodat ze degelijker zijn en laminaat etc niet stuk gaat. Extra scharnier toevoegen in het midden?
 +
* Keukenkastjes afkitten
 +
<pre style="white-space:normal;">
 +
De keukenkastjes staan allemaal met elkaar in verbinding. Als er ergens dus iets lekt, vooral in een van de bovenste 2 kastjes, moet je direct alle vakken schoonmaken. Dat is niet handig.
 +
</pre>
 +
* Afsluiter keuken nakijken. De afsluiter van de keuken spuit soms water bij het open/dicht doen. Niet echt fris. (nieuwe o ring bovenin, of o ring invetten met siliconenvet?)
 +
* Nieuwe vloerplanken aan boord brengen en evt deels afkitten + aanbrengen / vastzetten motorkast klemmen
 +
* Pannenhouders origo breder maken / nieuwe maken en wegneembaar(!) vastmaken aan de hangbeugels van de origo (niet aan de bovenkant van de origo zelf). Tevens de houder omdraaien zodat de uitsparingen die erin zitten voor de stelen van pannen met steel naar de kok toewijst en niet naar de vakken. Idee: maak deze uitsparingen aan zowel de voor als achterzijde. De kok kan dan kiezen welke kan het handigst is.
 +
* Vloer afmaken en monteren.
 +
* Beter mogelijkheden maken om dingen goed zeevast vast te zetten.
 +
* lekkages verhelpen, oa bij schuifluik, raampjes bij de kooien en achterin de kooien(zie aantekeningen in logboek)
  
=== Quick-Stop methode ===
+
== Buiten ==
Op de website van de Royal Ocean Racing Club (R.O.R.C.) staan een aantal leerzame en beproefde man-over-boord methodes. De Quick-Stop methode lijkt een geschikte manier om op zee te gebruiken. Meer informatie is te vinden op hun website: [http://www.rorc.org/index.php?option=com_content&id=57 www.rorc.org]
+
* Scepters vervangen door RVS waar nodig (waarschijnlijk bijna overal). Scepter aftapen waar ie in de alu scepterpot zit om corrosie te voorkomen. Misschien ook een aardig moment om op een andere bevestigingsmethode over te stappen dan die splitpennen.
 +
* Nieuw plexiglas in het voorluik, mogelijk met passieve waterafsluitbare ventilatie vanwege de hoeveelheid vocht in de voorpunt. Bedoeld voor openzetten in de haven.
 +
* Delaminatie gingboord bij scepterpotten beoordelen, waar nodig fixen en mooi afwerken.
 +
* Zeerelingdraden inkorten als nog niet gebeurd. De zeerailing draden zijn te lang om te voorkomen dat het dek weer stukgaat.
 +
* Speling joystick, helmstok en roer wegnemen.
 +
* Materiaal aanbrengen op plekken waar blokken voor slijtagen in de antislip en het dek zorgen (boomneerhouder, spiblokken, puntje boeg).
 +
<pre style="white-space:normal;">
 +
Mogelijk materiaal: zelfgeplakt carbon of glasvezel plaatmateriaal, stevig antisliptape (zoals ook op het puntje van de boeg zit), teakhout. Of wat er nu op het boegbeslag zit. Vooral cosmetisch, dus lage prioriteit.
 +
</pre>
 +
* Schuifluik beter waterdicht maken.
 +
* Afdichtrubber patrijspoortjes opnieuw aanbrengen. Als het goed is ligt er nog rubber in de loods hiervoor. Eerst plakken dan op lengte snijden.
 +
* Een aantal beslagen aan stuurboord boven de kooien lekt. Mogelijk ook aan bakboord. Controleren en opnieuw afkitten, desnoods allemaal. Evt in combinatie met epoxy vullen van sandwichlaag.
 +
* Overwegen deze noodzwemtrap te monteren in de spiegel: http://www.georgekniest.nl/catalogus/Veiligheid/Nood+en+reddingsmiddelen/Reddingslijnen/Plastimo+noodzwemtrap+inbouw/product.aspx# Zo nodig het laminaat van de spiegel verstevigen met epoxy of geimpregneerd hout aan de binnenkant.  
  
== Externe links ==
+
== Inventaris ==
* http://www.rorc.org
+
* Motorplank bijboot vervangen
[[categorie:manoeuvre]][[categorie:zeilterm]]
+
* U-profielen aan de zijkanten van de bodemplanken van de bijboot maken/kopen
 +
* Documentatie op orde maken (Mappen etc.)
 +
* Meetbrief aanpassen met juiste zeilmaten (kan in de winter nog gratis!) (G1 uit de meetbrief?)
 +
* Grotere hoge pannen kopen nu de origo breder is gemaakt zodat er fatsoenlijk voor 6 man gekookt kan worden. Tip: In campingwinkels hebben ze vaak smalle hogere pannen bedoeld voor kleinere pitjes.
 +
 
 +
== Zie ook ==
 +
* [[Grote klussen (Jaffa)]]
 +
* [[Jaffa kluslijst tijdens het seizoen 2010]]
 +
* [[Jaffa kluslijst 2009-2010]]
 +
* [[Zeezeilklaarmaken 2010]]
 +
* [[Zeezeilklaarmaken 2008]]
 +
 
 +
[[categorie:Jaffa]][[categorie:kluswiki]]

Versie van 12 okt 2010 11:29

Hieronder staat de kluslijst van Jaffa voor het klusseizoen 2010-2011. De klussen zijn ingedeeld per klusploeg, de volgordes van de punten is willekeurig.

Opzet van deze kluslijst is de kluslijst van vorig jaar. Aangezien Jaffa toen niet naar Enschede is geweest vanwege het aanbrengen van nieuwe Neosil is er die winter betrekkelijk weinig geklust. Mogelijk zijn een aantal gecopy-paste klussen inmiddels al gedaan, bijvoorbeeld tijdens het zeezeilklaarmaken 2010.

Tuig

 • Haalbaarheid nieuwe mast + zeilen onderzoeken en aanschaffen indien haalbaar.
 • Grootzeil opnieuw laten meten door een ORC meter, is verkeerd gemeten. Meetbrief daarna aanpassen met juiste gegevens. ((Laminaat) G1 uit de meetbrief?)
 • T-rails voor genua III en genua IV iets smaller schuren zodat de twee laatste geleidertjes er ook op passen. Geleidertjes liggen aan boord. (is gedaan volgens mij)
 • Bloksokken aanbrengen om bovenste bakstagblokken aanbrengen ter bescherming en om het getik te stoppen. Vermoedelijk is zoiets zelf wel te maken van iets als neopreen.
 • Ankerlicht (zie GWE)
 • Lazyjacks voor het grootzeil maken?
 • Manier verzinnen om de hoeveelheid water die door de mast heen loopt te verminderen. Mastkraag beter afkitten bij de mast. Hidde heeft weer een purprop aangebracht in de mast, maar dit lijkt niet heel erg goed te functioneren.
 • Constructie verzinnen die voorkomt dat het dek omhoog gaat rond de mast bij het aanlieren van vallen. Mogelijke oplossingen: wigje (van bovenaf!) of lijntjes naar de mastvoet/mastbout
 • Goed laten lopen genuarail (kan dat uberhaupt zonder kogellagers?) + shockkoord aanbrengen
 • Staaldraad tussen giek en schoot vervangen door dyneema.
 • Spiboombekjes
Een van de spiboom bekken is tijdens het zetten van de boom losgegaan (er stond geen kracht op). We hebben er dikke popnagels in gedaan als fix. Het is beter om er deze winter gewoon 2 bouten in te draaien zoals bedoeld is. De draad is waarschijnlijk niet metrisch (engelse maat oid).
 • Klemmen op de mast
De 3 klemmen onderaan de mast (2 van de boomrail) zijn allemaal stuk. Ze zijn niet los te krijgen met een schroevendraaier. (Probeer de slagschroevedraaier eens.) Ze kunnen nog gebruikt worden maar het is niet ideaal.
 • Reven opnieuw inscheren op een handige manier. (eerste rif vooraan ipv achteraan) Lussen op de giek vastzetten op de goede plek voor het bijbehorende rif.
 • Werking giek ophouder. Onderste blokken versleten?
 • Stoomlicht vervangen? Quote: Het onderste kapje is vorig jaar weggeraakt, maar dit heeft weinig gevolgen gehad voor de functionaliteit behalve dat de onderkant nou transparant is. Ik vraag me echter af of het ding goed waterdicht is. Als je de schroefjes goed aandraait om het afdichtingsrubber goed vast te klemmen vervormt het hele ding nogal. Beetje cheap ding
 • Spi-boom-karretje van de mast halen. Nieuw gat boren om de haak fatsoenlijk op het karretje te maken. Kijken of de hoeveelheid lagers nog klopt

Motor

 • Zijn vorig jaar de alle ontluchtingsschroeven + toeboren (evt. rubbers, ringen etc) vervangen. Deze waren slecht / dol / brak aldus Helmich. Dit is een probleem bij het ontluchten van de motor.
 • Keerkoppelingoliepeil controleren als volgt, zie: keerkoppelingolie
 • Olie opvangkussentjes kopen + onder motor leggen (kopen bij bijv. Kniest).
 • Waterpomp controleren voor de terugvaart. Waarschijnlijk zijn er nieuwe lagers oid nodig.
 • Inspectieluik in de dieseltank bouwen. Deze moet "verzonken" worden omdat het anders niet past. Dit kan mooi als hij nagemaakt wordt als watertank
 • Jaarlijks onderhoud

GWE

 • Haalbaarheid vervanging instrumenten onderzoeken (zijn dit jaar nog niet afgeschreven). Met name de dieptemeter, log en windmeter zijn erg slecht. Dieptemeter werkt waarschijnlijk beter als ie door de romp heen steekt.
 • Ankerlicht maken. Gefixeerd op de mast, of iets dat in de mast gehesen kan worden en aangesluiten op het halo stopcontact op de boeg.
 • Afvoerslang en pomp van de plee tijdje laten weken in schoonmaakazijn om de kalkaanslag te verwijderen.
 • Nieuwe walstroomlader kopen Er is in de zomer een nieuwe in gekomen!?
De lader voor de accu’s werkt heel slecht als hij aan walstroom ligt. Het ligt misschien aan de ventilator. (Lader geeft minder stroom als ie te warm wordt) -> lader blijkt stuk na vervangen zekering, spoel doorgebrand. Tijd voor een nieuwe. (deze is 12V, 10A)
Deze verkopen ze ook bij watersportzaken: [ http://www.stroomwinkel.nl/p-2013-blue-power-acculader-1210-ip20.aspx ], de vraag is of 10A nodig is, meestal heb je niet zo'n haast toch? 7A is de andere optie
 • Massapik boordaccus verplaatsen (iets hoger?) zodat je hem minder snel uittrapt met je voeten.
 • RVS watertank maken (Martin S.) en plaatsen
 • Voet toplicht vervangen of gehele toplicht vervangen. Waarschijnlijk is de voet niet meer verkrijgbaar omdat het een oud model betreft.
 • Telefoonsnoer lampje boven de kaartentafel vervangen door nieuwe.
 • Bedrading en connectors marifoon en AIS controleren en verbeteren. Ze werkten eerst slecht, maar nadat Menno met de connectors bezig is geweest doet die van de marifoon het weer acceptabel. Bij de AIS is de kabelkern losgebroken van de stekker. Zowiezo werken deze stekkers slechter dan verwacht (verbinding tussen coax en stekker is niet erg goed, en bovendien eigenlijk niet demonteerbaar omdat het een krimpverbinding is). Eventueel andere connectoren overwegen.
 • WC afsluiters testen op lekkage. Pakkingen even bekijken en schroefjes van de pakkingen bijstellen (ontbreekt er ook 1 van). Als er nieuwe pakking (vetkoord) moet komen, moet er een maatje kleiner komen waarschijnlijk. Deze konden slechts met moeite erin gestopt worden. Pakkingen zijn verkrijgbaar aan de kanaalstraat. Dick heeft ook wel verstand van het spul.
 • Druppelader startaccu CTEK XS800
 • Stekkers omschakelkastje tussen accu's vervangen door nieuwe vanwege corrosie. Duurzame oplossing: zonnepaneelstekkers + socket (1 polig) + aangekrompen draad min 20 A. Type: MC3 MC4, huidige kabel is 6mm^2?

Binnen

 • Keuken ongehaast afmaken: alles goed verlijmen / vastzetten, beter verven, afwerklatjes etc.
 • Messenrek maken in de keuken.
 • Overwegen aardappel/uiennet als in de motorhokken van de E22s in het huidige pannenvak te maken.
 • Aanvaringsvak in voorpunt maken.
 • Verstevigingen plank voorpunt opnieuw vastmaken (misschien vastlamineren voor extra stevigheid?) (is gedaan?)
 • Het plankje voor de mastvoet dat ervoor zorgde dat er geen water onder de mastvoet kon komen (en dat de vloerplank heel stroef omhoog kwam) is weg.
Is dat bewust gedaan? Volgens mij niet. Is het handig als ie weer teruggaat? ja, zeker wel. (Scheelt met schoonmaken)
 • Sluitingen + scharnieren kajuitbankvakken verbeteren zodat ze degelijker zijn en laminaat etc niet stuk gaat. Extra scharnier toevoegen in het midden?
 • Keukenkastjes afkitten
De keukenkastjes staan allemaal met elkaar in verbinding. Als er ergens dus iets lekt, vooral in een van de bovenste 2 kastjes, moet je direct alle vakken schoonmaken. Dat is niet handig.
 • Afsluiter keuken nakijken. De afsluiter van de keuken spuit soms water bij het open/dicht doen. Niet echt fris. (nieuwe o ring bovenin, of o ring invetten met siliconenvet?)
 • Nieuwe vloerplanken aan boord brengen en evt deels afkitten + aanbrengen / vastzetten motorkast klemmen
 • Pannenhouders origo breder maken / nieuwe maken en wegneembaar(!) vastmaken aan de hangbeugels van de origo (niet aan de bovenkant van de origo zelf). Tevens de houder omdraaien zodat de uitsparingen die erin zitten voor de stelen van pannen met steel naar de kok toewijst en niet naar de vakken. Idee: maak deze uitsparingen aan zowel de voor als achterzijde. De kok kan dan kiezen welke kan het handigst is.
 • Vloer afmaken en monteren.
 • Beter mogelijkheden maken om dingen goed zeevast vast te zetten.
 • lekkages verhelpen, oa bij schuifluik, raampjes bij de kooien en achterin de kooien(zie aantekeningen in logboek)

Buiten

 • Scepters vervangen door RVS waar nodig (waarschijnlijk bijna overal). Scepter aftapen waar ie in de alu scepterpot zit om corrosie te voorkomen. Misschien ook een aardig moment om op een andere bevestigingsmethode over te stappen dan die splitpennen.
 • Nieuw plexiglas in het voorluik, mogelijk met passieve waterafsluitbare ventilatie vanwege de hoeveelheid vocht in de voorpunt. Bedoeld voor openzetten in de haven.
 • Delaminatie gingboord bij scepterpotten beoordelen, waar nodig fixen en mooi afwerken.
 • Zeerelingdraden inkorten als nog niet gebeurd. De zeerailing draden zijn te lang om te voorkomen dat het dek weer stukgaat.
 • Speling joystick, helmstok en roer wegnemen.
 • Materiaal aanbrengen op plekken waar blokken voor slijtagen in de antislip en het dek zorgen (boomneerhouder, spiblokken, puntje boeg).
Mogelijk materiaal: zelfgeplakt carbon of glasvezel plaatmateriaal, stevig antisliptape (zoals ook op het puntje van de boeg zit), teakhout. Of wat er nu op het boegbeslag zit. Vooral cosmetisch, dus lage prioriteit.
 • Schuifluik beter waterdicht maken.
 • Afdichtrubber patrijspoortjes opnieuw aanbrengen. Als het goed is ligt er nog rubber in de loods hiervoor. Eerst plakken dan op lengte snijden.
 • Een aantal beslagen aan stuurboord boven de kooien lekt. Mogelijk ook aan bakboord. Controleren en opnieuw afkitten, desnoods allemaal. Evt in combinatie met epoxy vullen van sandwichlaag.
 • Overwegen deze noodzwemtrap te monteren in de spiegel: http://www.georgekniest.nl/catalogus/Veiligheid/Nood+en+reddingsmiddelen/Reddingslijnen/Plastimo+noodzwemtrap+inbouw/product.aspx# Zo nodig het laminaat van de spiegel verstevigen met epoxy of geimpregneerd hout aan de binnenkant.

Inventaris

 • Motorplank bijboot vervangen
 • U-profielen aan de zijkanten van de bodemplanken van de bijboot maken/kopen
 • Documentatie op orde maken (Mappen etc.)
 • Meetbrief aanpassen met juiste zeilmaten (kan in de winter nog gratis!) (G1 uit de meetbrief?)
 • Grotere hoge pannen kopen nu de origo breder is gemaakt zodat er fatsoenlijk voor 6 man gekookt kan worden. Tip: In campingwinkels hebben ze vaak smalle hogere pannen bedoeld voor kleinere pitjes.

Zie ook