Trossengebruik (motorboek)

Uit EurosWiki

Inleiding

In dit hoofdstuk komt naar voren hoe je een tros op de wal vastmaakt (2), hoe je afstopt op een tros (3), hoe je hem belegt (4), hoe je hem los moet gooien (5), hoe je het beste ermee kan gooien (6), hoe hij behoort te worden opgeruimd (7) en tenslotte welke tros waarvoor gebruikt kan worden (8).

Op de Wal

In de volgende afbeeldingen (7 t/m 11) is te zien hoe je trossen het beste kunt vastmaken aan veel voorkomende reisgelegenheden die je tegenkomt in Friesland en daarbuiten.

Afb.7, Aan een dikke paal
Afb.8, Aan een dunne paal
Afb.9, Alternatieven aan een paal
Afb.10, Aan een steiger
Afb.11, Aan een oog of ring op de kade

Het bevestigen van een tros aan een meerpen van het eigen schip of aan het katanker doe je door eerst de lus door het oog te halen en daarna om de hele pen of het hele anker om de pen of de vloei vervolgens zo ver moge- lijk de grond in te slaan (afb.12, resp. 13). De pen of het anker moeten altijd zo ver mogelijk van het schip vandaan worden geplaatst, als er een dijkte is dan het beste daarachter (afb.14), zodat er voldoende houvast aan de grond is. Houd daarbij rekening met de toekomstige trekrichting en zet de pen tenminste haaks op de tros, zodat hij in elk geval niet per definitie uit de grond wordt getrokken.

Afb.12, Aan een eigen meerpen
Afb.13, Aan een katanker
Afb.14, Aan een walletje met dijk

Afstoppen met een tros

Als een tros aan de wal bevestigd is en het schip nog snelheid heeft mag je nooit meteen de tros op een bolder beleggen, omdat het schip dan zeer abrupt gestopt wordt, wat tot gevolg kan hebben dat het tegen de wal aan knalt, of zelfs de tros breekt door de plotselinge grote kracht die erop komt. In die situatie stop je dus eerst het schip met de tros af, alvorens je die gaat beleggen. Dat gaat als volgt (afb.15):

  1. Sla eerst een halve slag om de voorste bolder,
  2. Daarna driekwart slag om de achterste bolder en
  3. Trek hem dan omhoog om de pen.
Afb.15, Afstoppen met een tros

Je kunt nu het schip geleidelijk afremmen door mee te vieren terwijl de tros onder spanning staat. Als je hem niet voldoende kunt afremmen is het verstandig nog een slag om de achterste bolder te slaan. Pas te allen dijde op dat je niet te dicht met je handen bij de bolders komt, je vingers zijn er zo af (er zijn al genoeg collega's die geen tien bier meer kunnen bestellen in de disco).

Trossen beleggen

Als het schip stil ligt kan je de tros als volgt beleggen (afb.16):

  1. Minimaal twee slagen (bij voorkeur rechtsom) onder de pen,
  2. Eén steek boven de pen, in dezelfde richting en
  3. Strak trekken tegen de pen.
Afb.16, Beleggen op de bolders

NOG NIET AF


Motorboek

1 Inleiding 2 Benamingen 3 Taakverdeling 4 Trossengebruik 5 Fysische Aspecten 6 Manoeuvreren in het algemeen 7 Manoeuvreren 8 Zeemanschap 9 Begrippenlijst