Teamzeilen

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 4 jun 2009 om 22:30

Teamzeilen is een gave vorm van wedstrijdzeilen. Bij teamzeilen vaar je in een team met twee of drie boten tegen één ander team. Het team waarvan de som van de finishplaatsen van de boten het laagst is, wint.

Puntentelling

Als je met drie boten bijvoorbeeld op plaatsen 1, 2, en 5 eindigt, dan heb je 8 punten. Je tegenstanders hebben met finishplaatsen 3, 4, en 6 natuurlijk veel meer punten (13) en zoals het hoort heb je gewonnen. In het geval dat er met 2 boten per team wordt gevaren, geldt er bovendien de regel dat er bij een gelijk puntenaantal, het team met de laatste plaats verliest. In onderstaande tabel worden de verschillende winnende finishcombinaties gegeven.

Winnende combinaties
Twee boten Drie boten
1 - 2 1 - 2 - 3
1 - 3 1 - 2 - 4
2 - 3 1 - 2 - 5
1 - 2 - 6
1 - 3 - 4
1 - 3 - 6
1 - 4 - 5
2 - 3 - 4
2 - 3 - 5

Zoals je kan zien in de tabel is het mogelijk om als laatste te finishen en toch te winnen. Dit heeft belangrijke consequenties voor hoe je vaart. Het kan voordelig zijn om je goede positie in het veld op te offeren als je daarmee je teamgenoten kan helpen.

Strategie

Een veel gebruikte strategie is om je tegenstander weg te brengen. Door vlak boven een tegenstander te varen op een [[aan de wind||aandewinds rak] voorkom je dat hij of zij overstag kan om naar de boei te gaan. Je kan zo heel ver van de boei weg varen met één van je tegenstanders. Als het goed is, kunnen jouw teamgenoten dan twee plaatsen opschuiven in het klassement en daarmee misschien wel de overwinning bemachtigen. Dat jij dan als een van de laatsten finisht maakt niet uit. Een voorbeeld: Stel je vaart op plaatsen 2, 4, en 5. Dit is geen winnende combinatie en als je niets doet, dan ga je gegarandeerd verliezen. Als je op de tweede plek vaart kan je er nu voor kiezen om je tegenstander op de derde positie weg te brengen. Jouw teamgenoten schuiven dan door naar plaats 2 en 3, en je hebt opeens weer kansen. Je zou bijvoorbeeld 2, 3, 5 kunnen finishen.

Goede kennis van de wedstrijdregels maakt het teamzeilen leuker. Omdat er veel met de regels geschermd kan en moet worden op het water gaat het er soms nog wel eens heet aan toe. En als je er op het water niet uit komt, dan ga je in de protestkamer verder. Dit wordt echter door veel mensen niet gewaardeerd. Maar waarom draaien ze dan niet gewoon?

Bij Euros

In vroeger dagen werd er elk jaar fanatiek door de Nederlandse studentenzeilverenigingen geteamzeild. Om de een of andere onverklaarbare reden hebben de andere studentenzeilverenigingen echter bedacht dat het veel leuker is om niet gezellig te zijn, en het teamzeilen is een beetje in de vergetelheid geraakt. Bij Euros leeft het echter nog altijd.

De teamzeiltoernooien van weleer zijn:

Teamzeiltoernooien
Toernooi Vereniging
Konginneteamzeiltoernooi Boreas & Nautikos
Langweer Euros
NSKT (Wisselend)
? Histos
3 Oktober Blauwe Schuit

De 3/4-race is een recente toevoeging aan de kalender van Histos. Teamzeilen is hier een van de drie onderdelen naast matchracen en een estafette in Optimisten.

Bij Euros zijn er in recente jaren enkele nieuwe varianten bedacht om het teamzeilen binnen de vereniging praktisch te maken. Omdat het moeilijk is om meerdere volledige teams samen te stellen met enkel Euros leden (afgezien van het 3 Oktober toernooi waar we ooit met 4 Euros teams naar toe zijn gegaan), zijn er varianten bedacht waarbij je je als duo of als individu kan inschrijven. De meest populaire vorm is het individueel-teamzeilen met als hoogtepunt de jaarlijkse IETZ. Bij individueel teamzeilen gelden de gebruikelijke regels, maar houd je een persoonlijk klassement bij en worden de teams at random samengesteld. Onderwerp