Onderlijkstrekker en Druk in het zeil: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
k
 
 
Regel 1: Regel 1:
De '''onderlijkstrekker''' is de lijn die het [[onderlijk]] van het [[grootzeil]] op spanning trekt. Deze zit meestal aan de [[schoothoek]]. Met de onderlijkstrekker regel je de [[bolling]] van het grootzeil. Gaat het harder waaien, dat trek je meestal de onderlijkstrekker aan. Hiermee neemt de [[druk in het zeil]] af.
+
De druk in het zeil is de kracht van de wind op het zeil. Wanneer het zeil niet [[lift|overtrokken]] is, is de druk loodrecht op de windrichting, afgezien van viskeuze wrijving. Raakt het zeil overtrokken, dan zal de [[weerstand]] sterk toenemen, doordat de druk dan vrijwel loodrecht op de [[koorde]] staat. De grootte van de druk in het zeil neemt ook iets af.
  
[[categorie:bootonderdeel]]
+
Vaak wordt met "druk in het zeil" alleen de grootte van de kracht van de wind op het zeil bedoeld.
 +
 
 +
De druk in het zeil is te beinvloeden met de grootte van het zeil, door te [[reven]], met de [[bolling]] van het zeil, en door de schoot aan te trekken of te vieren.
 +
 
 +
[[categorie:zeilterm]]

Versie van 3 aug 2007 00:23

De druk in het zeil is de kracht van de wind op het zeil. Wanneer het zeil niet overtrokken is, is de druk loodrecht op de windrichting, afgezien van viskeuze wrijving. Raakt het zeil overtrokken, dan zal de weerstand sterk toenemen, doordat de druk dan vrijwel loodrecht op de koorde staat. De grootte van de druk in het zeil neemt ook iets af.

Vaak wordt met "druk in het zeil" alleen de grootte van de kracht van de wind op het zeil bedoeld.

De druk in het zeil is te beinvloeden met de grootte van het zeil, door te reven, met de bolling van het zeil, en door de schoot aan te trekken of te vieren.